Index Vakbarát Hírportál

100 milliós GVH-bírságot kapott az Apple

2018. április 18., szerda 14:52

Az Apple hasznos és fontos újításként vezette be 2015 szeptemberében a wifi asszisztens funkciót, amellyel az iPhone automatikusan lecsatlakozik a túl gyenge wifiről, és helyette elkezdi használni a mobilnetet. Erről azonban a Gazdasági Versenyhivatal szerint nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a felhasználóknak, noha a mobilnet használata az adatforgalom növekedésével és plusz költségekkel járhat.

A jogsértés miatt 100 millió forintra büntették az Apple-t, és arra kötelezték, hogy fejezze be ezt a gyakorlatot

Főleg az okozott gondot a GVH szemében, hogy az Apple alapértelmezett módban aktiválta az iOS operációs rendszerben a wifi asszisztenst, miután a felhasználók az aktuális, 9-es verzióra frissítettek. Korábban az iOS csak akkor kapcsolt át mobilnetre, amikor már egyáltalán nem érzékelte a wifit. Problémának látta a GVH azt is, hogy az asszisztens kikapcsolásának lehetőségét a felhasználónak kellett megkeresnie.

A GVH szerint ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, hangsúlyosan figyelmeztetni kellett volna a felhasználókat a wifi asszisztens automatikus aktiválódására. Ennek nem lett volna terjedelmi akadálya, és az iOS rendszer is alkalmas az ilyen figyelmeztetések megjelenítésére - írta a GVH közleménye.

A bírság összegének megállapításakor a jogsérelem súlyát és időtartamát, az ezzel elért előnyt, a vállalat piaci helyzetét és a jogsértés gyakoriságát mérlegelték a versenyhivatali szakértők. A GVH úgy döntött, hogy a wifi asszisztens működéséről és a várható költségekről az Apple készülékeinek üzembe helyezésekor, az iOS frissítése során, valamint a wifi asszisztenssel kapcsolatos online leírásokban is tájékoztatást kell nyújtani.

Rovatok