Index Vakbarát Hírportál

8 millió káros videót vett le a Youtube

2018. április 24., kedd 09:33

Folyamatosan töltik fel az emberek a megkérdőjelezhető és káros videókat, de a Youtube felkészült erre, és 2018 első negyedévében már nemcsak emberek, hanem profi algoritmusok is milliószámra dobálták ki a silány tartalmakat.

8 millió videót vettek le a negyedévben, és ebből 6,7 milliót a számítógép észlelt először

Az erőszakos szélsőséges videók kezelésében is nagyot lépett előre a Youtube. Egy évvel ezelőtt az ilyen tartalmak alig 8 százalékát tudták levenni azelőtt, hogy legalább tízen megtekintették volna. Most már a szélsőséges tartalmak több mint felét eltávolítják 10 megtekintés előtt - írja a Recode.

Nagy fejfájás okoz a Youtube vezetésének, hogy káros tartalmak is megjelennek a felületén, mert a hirdetők mindenképpen el szeretnék kerülni, hogy ilyen tartalmak mellett jelenjen meg a nevük. A probléma mértékét jól mutatja, hogy korábban felmerült, akár tízezer emberre is szükség lehet a káros videók eltávolításához, szóval az algoritmus hatékony működése igen nagy és drága terhet levesz a Youtube válláról.

Hasonló sikerekről számolt be a Facebook: az első negyedévben 1,9 millió terrorcsoportokhoz köthető tartalmat távolítottak el a portál felületéről. Ez kétszerese annak, amennyit egy évvel ezelőtt távolítottak el. A Facebook algoritmusai különösen hatékonyak a káros tartalom felismerésében, 99 százalékát elsőként észlelték.  

Rovatok