Index Vakbarát Hírportál

Kezdődhet a kalózkodás a Nintendo Switch konzolon

2018. április 24., kedd 10:12

Kissé bonyolult, de annál ígéretesebb módszert talált a hardverhekker Kate Temkin a Nintendo Switch konzolon, és elküldte a felfedezést a japán konzolgyártónak, mert nem árt, ha tud róla. Ezzel a módszerrel ugyanis nem a felhasználók adatait lehet megszerezni, hanem mindenféle külső kód futtatását teszi lehetővé. Például telepíthető Linux a konzolra, vagy SNES emulátoron futtathatnak rajta játékokat.  

A Fusée Gelée névre keresztelt hiba a konzolban megtalálható Nvidia Tegra X csipekkel is összefügg, bele van égetve egy csak olvasható memóriaegységbe. Attól körülményes a törés, hogy helyreállítási módba kell kapcsolni a konzolt, és a rutinszerű USB státuszellenőrzés közben kell egy speciális adatcsomagot küldeni rá, hogy ezután egy rácsatlakozott eszközzel 64 kilobájt extra adatot küldhessenek az eszközre, és ezt kérdés nélkül végre fogja hajtani.

A töréshez közvetlenül hozzá kell tehát férni a konzolhoz, ezért nem kell tartani attól, hogy idegenek lopják el az adatainkat. Ez a törés azonban sok mindenre jó lehet, például külső tárolóra kimenteni játékállásokat, de biztosan népszerűek lesznek a Switchen futtatott Linuxok és az emulátorok is, hiszen így még többet ki lehet hozni a hardverből, és nem kell hozzá pénzt költeni a Nintendónál. 

A hibát a jellege miatt utólag nem lehet befoltozni. Az összes eladott Nintendo Switch végérvényesen alkalmas rá, hogy feltörjék. A Nintendo csak egy újabb, javított kiadással tudja megelőzni ezt a fajta kalózkodást. Egyetlen hatékony eszköz van a Nintendo kezében, hogy fellépjen a kalózkodás ellen: a törést észlelve letilthatja a felhasználót az online szolgáltatásairól, kizárhatja az illetőt a fiókjából.

Rovatok