Index Vakbarát Hírportál

A Google adójából élnének jobban a spanyol nyugdíjasok

2018. május 3., csütörtök 08:32

Súlyos a politikai válság az országban, így a multinacionális tech vállalatokkal korábban is konfliktusokba kerülő politikusok új adut húznak elő – írja az IT Café.

Nagyrészt a technológiai nagyvállalatok, például a Google vagy az Apple digitális szolgáltatásainak adóztatásából fedezné a spanyol kormány a nyugdíjak inflációkövetését idén és jövőre – írta meg több spanyol napilap szerdán.

A részletesen még nem ismertetett új adónemtől összesen 2,1 milliárd eurós bevételt remél a spanyol kormány: 2018-ban 600 millió, 2019-ben 1,5 milliárd eurót. Cristóbal Montoro spanyol pénzügyminiszter korábban beszélt már az új adó tervéről, amikor bejelentette, hogy a kormány idén 1,6 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal tervezi növelni a nyugdíjakat. Az intézkedés összértéke 3,7 milliárd euró.

Spanyolország költségvetését normál menetrend szerint már tavaly szeptemberben el kellett volna fogadni. Erre várhatóan most júliusban kerülhet sor. Hónapok óta folyamatosan tünetnek nyugdíjasok szerte Spanyolországban, és követelik, hogy a törvény által előírt évi 0,25 százalék helyett az infláció mértékével arányosan emeljék meg a nyugdíjakat.

Rovatok