Index Vakbarát Hírportál

Az egyik legnagyobb kínai mobilgyártó felfüggesztette a működését

2018. május 10., csütörtök 10:53


Felfüggesztette a működését a kínai ZTE, mert a közelmúltban ellenük hozott amerikai szankciók ellehetetlenítették a céget – írja a Reuters. A ZTE közölte, hogy mindent megtesznek a szankciók feloldása vagy módosítása érdekében.

Az amerikai kormány április közepén tiltotta meg az érzékenynek minősített amerikai technológiák eladását a ZTE-nek, amely a Huawei mögött Kína második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó cége, egyben az ötödik legnagyobb kínai mobilgyártó, és a globális piac 8. legnagyobb szereplője. A tiltás oka az iráni szankciók állítólagos megsértése volt. Egy héttel később a szintén kínai Huawei is hasonlóan járt. Januárban az is felmerült, hogy az USA a kínai készülékek jelentette biztonsági kockázat miatt mindkét gyártó készülékeit kitilthatja az amerikai hivatalokból.

A ZTE egyszer már fizetett egy közel 900 millió dolláros (majdnem 240 milliárd forintos) jóvátételt a szankciók feloldása érdekében, de a tiltás megint életbe lépett, miután az amerikai kormány szerint megszegték az egyezséget. A szankciók eredményeképp a cég nem tudta beszerezni az amerikai Qualcommtól és Inteltől az okostelefonjaihoz, routereihez és más telekommunikációs felszereléseihez szükséges komponenseket, így jelenleg nem tudja fenntartani a rendes működését.

A kínai cégek elleni amerikai keménykedés névleges oka az Irán elleni szankciók megsértése, és minden bizonnyal ez valóban szerepet játszik a tiltásokban, de a teljes kép megértéséhez alighanem az is hozzátartozik, hogy Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborút hirdetett a világ és első sorban Kína és a kínai cégek ellen. Erről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok