Index Vakbarát Hírportál

Európában is lesz fizetős YouTube

2018. május 18., péntek 14:36

Új zeneszolgáltatót indít a YouTube. A nevével ellentétben a YouTube Musicon nemcsak zenék, hanem videoklipek is elérhetők  is lesznek. Az új szolgáltatással a YouTube a legnagyobb zenestreamereknek, a Spotifynak és az Apple Music-nak akar konkurenciát teremteni.

A YouTube Music fizetős lesz – pontosabban fizethetünk is érte, ha akarunk. A Spotifyhoz hasonlóan lehetőségünk lesz ingyenes, de reklámokkal telezsúfolt műsort hallgatni, illetve előfizethetünk havi 9,99 dollárért a reklámmentes verzióra is.

A YouTube Music öt országban lesz elérhető május 22-től: az Egyesült Államokban, Mexikóban,  Ausztráliában, Dél-Koreában és Új-Zélandon. A helyszínválasztás nem véletlen: ezekben az országokban már működik a YouTube Red, az eredeti műsorokkal kibővített, előfizetés alapú rendszer. A BBC News azt írja, a YouTube Music Európában is hamarosan hozzáférhető lesz.

Véget érnek az idők, amikor folyton váltogatnod kellett több zenelejátszó alkalmazás és a YouTube között. Ha néznél vagy hallgatnál valamit, vagy felfedeznél valami újat, itt megteheted.

– írta a témával foglalkozó blogposztban  Elias Roman, a YouTube Music termékmenedzsere. A szolgáltatásban temérdek album és dal, több ezer playlist, előadóművészek rádióműsorai, illetve remixek, koncertfelvételek, feldolgozások és videoklipek is elérhetők lesznek. Az alkalmazás személyre szabott zenei playlisteket is kínál, hasonlóan Spotify Discover Weekly opciójához.

A YouTube a világ legnépszerűbb zenestreamere, az online hallgatott zenék 46 százalékát innen érjük el. Bár az oldalt minden hónapban zenerajongók milliárdjai keresik föl, a zeneipar folyamatosan támadta a YouTube-ot, amiért hagyják, hogy a felhasználók jogsértő videókat töltsenek föl, és mert nem fizetnek rendesen az előadóművészeknek. Az új szolgáltatás ezen segíthet; a jogdíjtárgyalások tavaly kezdődtek a Google és a lemezkiadók között.

Úgy tudni, a YouTube Music végül hivatalosan is felváltja majd a Google Play Musicot, a Google hivatalos zenestreamerét. Az előfizetők díjmentesen válthatnak majd az új szolgáltatásra.

(BBC News)

Rovatok