Index Vakbarát Hírportál

Hazudott az FBI a feltörhetetlen mobilokról

2018. május 23., szerda 08:49

Az FBI szereti azt hangoztatni, hogy mindenképpen hátsó kapukra lenne szüksége a mobiltelefonokon, hogy megkerülhessék a rendszer titkosítását, de az érvelésük most egy kicsit gyengült, miután hazugságon kapták őket. 

A szövetségi nyomozóiroda azt állította az amerikai kongresszusnak, hogy 2017-ben közel 7800 eszközt nem tudott feltörni, vagyis ennyi esetben kellett a sötétben tapogatóznia bűncselekményekkel kapcsolatban. A Washington Post azonban kiderítette, hogy valójában csak 1000-2000 eszközről lehet szó. Állítólag egy programozási hiba miatt tévedtek.

Az FBI állításait azok a szolgáltatások is megkérdőjelezik, amelyek segítségével még a legújabb telefonok titkosítása is megkerülhető. A Cellebrite és a Grayshift nevű cégek erre kínálnak megoldást, többek közt a nyomozóhatóságoknak. Az FBI már aláásta a saját hitelességét, amikor a San Bernardino-ügyben ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy a nyomozáshoz az Apple segítségére van szüksége, és a gyártónak kell segítenie feloldani a titkosítást, ám kiderült, hogy ez nem igaz.

A kiberbiztonsági szakértők egyetértenek abban, hogy a titkosítás bármilyen szándékos gyengítése, vagy a hátsó kapuk hagyása óriási kockázatokkal járna. 

Rovatok