Index Vakbarát Hírportál

Orosz trollnak nézi a Twitter a bolgárokat

2018. május 23., szerda 11:16

Mostanra kiderült, hogy a Twitter szó szerint értette a netes trollok agresszívabb üldözését, ám az online inkvizíciónak nem várt következményei lettek, és sikerült felkavarni az indulatokat a bolgár mikroblogger közösségben. Egyre többen szembesülnek azzal, hogy a fiókjukat pusztán azért függesztik fel, mert cirill betűkkel kommunikálnak.

Legalábbis ez a gyanú a felhasználók tapasztalatai alapján, hogy elég cirill betűkkel írt szövegben megemlíteni valamelyik népszerűbb fiókot - a Verge példája szerint mondjuk a @youtube fiókot -, hogy bajba kerüljön az ember. De még azok is megszívhatják, aki válaszolnak egy ilyen nyilvános bejegyzésre.

Vannak, akik a közel egy évtizede használt fiókjukat és több ezer követőjüket vesztették így el egy szempillantás alatt. Bár a fiókot viszonylag egyszerű visszaszerezni, a felhasználókon rajta marad valami jelölés, és emiatt a mások twitjére adott válaszaik mások által láthatatlanok maradnak.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Twitternek egy kicsit finomítani kell az algoritmusát, mert bármilyen meglepő, nem mindenki kiberbűnöző és/vagy az megtévesztésére hajtó troll, aki cirill betűkkel vagy esetleg orosz nyelven kommunikál. Ez a megoldás nem segíti sem a kamu profilok eltávolítására irányuló törekvést, sem az online szólásszabadságot.

Rovatok