Index Vakbarát Hírportál

A ZTE máris 3 milliárd dollárt bukott az amerikai tiltáson

2018. május 24., csütörtök 11:12

Becslések szerint legalább 20 milliárd jüan, azaz körülbelül 3,1 milliárd dollár veszteséget könyvelt el a kínai ZTE, miután Washington megtiltotta, hogy amerikai technológiákat adjanak el a cégnek - írja a Bloomberg.

A hírügynökség szerint a telefonokat és mobilhálózati berendezéseket gyártó vállalat több szolgáltatói ügyfeleket elvesztett, és eközben tetemes kiadásai vannak. A tiltás nagyon rossz időpontban érte utol a ZTE-t, ebben az időszakban ugyanis felpörögnek a hálózatépítési munkák. Mint a Bloomberg írja, a cég 75 000 dolgozója várja, hogy újra felvehesse a munkát, és naponta 80-100 millió jüan működési költsége van társaságnak.  

A vállalat azért került az Egyesült Államok tiltólistájára, mert a hatályos embargók ellenére 2016-ban Iránnal üzletelt, márpedig a ZTE által gyártott eszközök körülbelül 25-30 százalékban amerikai technológiára épülnek. Használják például a Qualcomm csipjeit és az Android operációs rendszert. 

A ZTE még 2017-ben kötött egy megállapodást az amerikai kormánnyal, hogy 1,2 milliárdos büntetést fizet, és megbünteti a iráni bizniszben részt vett alkalmazottait. Idén áprilisban azonban kiderült, hogy az illegális kereskedelmet intéző dolgozók a teljes bónuszukat megkapták, és a cég hazudott az USA-nak a tevékenységével kapcsolatban. Emiatt szabtak ki rá 7 évre szóló teljes tilalmat az amerikai technológiák használatára.

Ha nem jut amerikai alkatrészekhez a ZTE, azt rengetegen megszívhatják. A ZTE a beszállítója például a Telefónicának és a China Telecomnak, amelyek több százmillió mobilozót szolgálnak ki világszerte.  

Rovatok