Index Vakbarát Hírportál

Rendőrautóba hajtott az önvezető Tesla Kaliforniában

2018. május 31., csütörtök 10:18

Egy önvezető módba kapcsolt Tesla belerohant egy parkoló rendőrautóba Kaliforniában. A sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett. Azt mondta a rendőröknek, hogy nem az ő hibája a baleset; az ütközés előtt a jármű Autopilot módban haladt.

A baleset több hasonlóságot mutat egy floridai halálos balesettel, ahol a sofőr túlzottan is a jármű önvezető képességeire támaszkodott - legalábbis ezt is a baleset lehetséges okai közé sorolták.

This morning a Tesla sedan driving outbound Laguna Canyon Road in “autopilot” collides with a parked @LagunaBeachPD unit. Officer was not in the unit at the time of the crash and minor injuries were sustained to the Tesla driver. #lagunabeach #police #tesla pic.twitter.com/7sAs8VgVQ3

— Laguna Beach PD PIO (@LBPD_PIO_45) 2018. május 29.

A Tesla azt mondta, folyamatosan emlékeztetik rá az ügyfeleiket, hogy mindig ellenőrzésük alatt kell tartaniuk a járművet. A közleményükben azt írták, hogy

az Autopilot használatakor a sofőröket állandóan emlékeztetjük a felelősségükre, hogy folyton a kormányon tartsák a kezüket.

Erre szükség is van, mert a sofőrök sokszor félreértik az Autopilot funkcióját, és felelőtlenül használják azt. Az Egyesült Királyságban tavaly egy férfit eltiltottak az autóvezetéstől, mert önvezető módba kapcsolta a Tesláját, és beült az utasülésre.

A rendőrség még nem erősítette meg, hogy a kaliforniai balesetnél csakugyan be volt-e kapcsolva az Autopilot, de az eset kapcsán többen megemlítették, hogy az önvezető autóknál visszatérő probléma az álló objektumok felismerése. Májusban, egy utahi balesetben a Tesla nem vette észre, hogy előtte áll egy hatalmas piros tűzoltóautó, és még fel is gyorsított, mielőtt nekirontott a járműnek. Múlt pénteken egy görög sofőr szenvedett balesetet a Tesla Model 3-jével, mivel az Autopilot egyszer csak jobbra rántotta a kormányt.

Hey @elonmusk this is what happened when my Autopilot malfunctioned. Glad I'm not dead, would you please investigate? pic.twitter.com/2HH5uPNKYA

— You You Xue ** (@youyouxue) 2018. május 26.

A szakírók szerint a Tesla hibrid önvezető megoldása nem a legszerencsésebb: az önvezető rendszer állandó felügyelete és az autó kormányzása egyszerre több figyelmet követel a sofőrtől, mint egy hagyományos autó. Mások észszerűbbnek tartják a Google megközelítését, akik vagy teljesen kormányozható, vagy teljesen önvezető autókat terveznének; a kettő hibridjét nem tartják biztonságosnak.

(BBC News)

Rovatok