Index Vakbarát Hírportál

Tényleg visszatérhet a piacra a ZTE

2018. június 5., kedd 23:28 | aznap frissítve

Május végén már körvonalazódni látszott , hogy az Egyesült Államok milyen feltételekkel hajlandó enyhíteni a kínai ZTE-re vonatkozó szankciókat, bennfentesek szerint pedig kedden a cég alá is írt egy előzetes megállapodást, így úgy tűnik, hogy visszatérhetnek a piacra – írja a Reuters.

Mint azt korábban megírtuk, az USA kormánya hét évre eltiltotta a ZTE-t az amerikai technológiák használatától, mert a cég megszegte az Irán és Észak-Korea elleni amerikai exporttilalmat, és az emiatt kiszabott felfüggesztett büntetés feltételeit sem tartotta be, így áprilisban hét évre eltiltották őket az amerikai technológiák használatától.

A tiltás gyakorlatilag ellehetetlenítette a ZTE működését, hiszen a termékei igen nagy részben - egyes becslések szerint 25-30 százalékban - amerikai technológiára épülnek, használnak csipeket, és persze szoftvereket is, hiszen a telefonjaikon Android fut.

A belső források szerint az aláírt előzetes megállapodás értelmében a kínai cégre egymilliárd dolláros büntetést szabnak ki, 400 millió dollárt pedig letétbe kell helyezniük arra az esetre, ha a jövőben ismét szabályt sértenek. Emellett biztosítaniuk kell gyáraik korlátlan látogatási lehetőségét is, hogy az Egyesült Államok meggyőződhessen arról, az általa biztosított alkatrészeket a megfelelő módon használják, valamint 30 napon belül a menedzsmentet is át kell alakítaniuk az igazgatótanács szintjén.

A megállapodás egyelőre nem végleges, de a korábbi hírek alapján reálisnak tűnik a dolog, sok változásra valószínűleg nem lehet már számítani az ügyben. 

Rovatok