Index Vakbarát Hírportál

Elektromos bringákkal tér vissza az Uber

2018. június 7., csütörtök 08:38

Ha az Ubert kirúgják az ajtón, visszamászik az ablakon. Az autós fuvarmegosztó szolgáltatásával már több európai nagyvárosból, például Budapestről is kitiltott cég bejelentette, hogy elektromoskerékpár-bérleti szolgáltatást indít Németországban.

Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója egy berlini konferencián jelentette be a JUMP nevű közösségi közlekedési szolgáltatás megkezdését "a német piac iránti elkötelezettség jeleként" – írja az MTI.

Németország jól mutatja, milyen is lenne az új Uber. Az önkormányzatokkal és a városok vezetésével együttműködve szeretnénk üzleti modellünket működőképessé tenni

– mondta. Az "új Uber" kitétel arra utal, hogy a cég az utóbbi pár évben botrányt botrányra halmozott, tavaly júniusban le is mondott a balhék fókuszpontjában álló Travis Kalanick vezérigazgató, Khosrowshahit augusztusban nevezték ki, hogy tegyen rendet és állítja új pályára az Ubert.

Az Uber beugrik az ebike-piacra

Az Uber azzal a szándékkal vásárolta meg a JUMP elektromosbicikli-bérleti vállalatot, hogy saját fuvarmegosztó alkalmazásába vonjon össze minden városi tömegközlekedési megoldást, legyen szó buszokról, autókról, bringákról vagy akár vonatokról is.

A JUMP dokkolóállomások nélküli elektromosbringa-megosztó szolgáltatása már működik San Franciscóban és Washingtonban. A szolgáltatást a nyár vége felé indítják el Berlinben, majd az elkövetkező hónapokban további európai városokban is.

A kerékpármegosztó szolgáltatások eredetileg Kínából indultak világhódító útjukra, de már amerikai és európai startupok is igyekeznek lépést tartani a terjeszkedő kínai cégekkel. Olyannyira, hogy a sok szolgáltató parkoló bérbringái egyes városokban már akadályozzák is a járdákon a közlekedést.

Berlinben már működik egy elektromos robogók kölcsönzését lehetővé tevő, Coup nevű szolgáltatás is, amelyet tavaly nyáron mi is teszteltünk, az idén januári Las Vegas-i CES-en pedig megnéztük, hol tart az elektromos bringák fejlesztése.

Rovatok