Index Vakbarát Hírportál

A jövő repülőjén nem lenne ablak

2018. június 8., péntek 14:07

Az Emirates légitársaság bemutatta az új Boeing 777-300ER gépeit, amelynek az első osztályú kabinjában nincs ablak. Azért lehet látni a külvilágot, de nem közvetlenül, hanem a fizikai ablakot felváltó kijelzőn keresztül – írja a BBC.

Tim Clark, az Emirates elnöke szerint a gép külsejére szerelt száloptikás kamera képe még jobb kilátást is ad, mintha puszta szemmel néznénk ki egy igazi ablakon. A társaság a jövőben az összes ablakot hasonló módon váltaná ki.

A virtuális ablak nem önmagáért való trükk, komoly gazdasági előnyökkel is jár a cég szerint. Az ablakok beépítése nélkül ugyanis a géptörzs strukturálisan stabilabb, és az egész gép könnyebb, így kevesebb üzemanyaggal és gyorsabban tud repülni.

Ennek ellenére nem mindenkinek tetszik az újítás. Az egyik kifogás biztonsági megfontolásból ered: a személyzetnek egy eseteges vészhelyzet esetén is ki kell tudni látni a gépen kívülre, de ha ez technológiához van kötve, az nagyobb eséllyel mond csődöt, mintha egyszerűen csak át kéne nézni az ablakon.

A másik kérdés, hogy vajon az utasokra hogyan hat a virtuális ablak. Idézhet-e elő egyesekben klausztrofóbiát a tudat, hogy bár látnak valamilyen képet, a korábbinál még jobban be vannak zárva? És lehet-e közvetlen egészségügyi hatása? Mi van, ha vibrál vagy pislákol a kép? Az Emirates részben ablaktalanított új gépén ezeket is lehet majd tesztelni.

A virtuális ablaknál persze egész sor jóval elborultabb repülőgép-fejlesztési ötlettel álltak már elő a légitársaságok és a gyártók. Az Airbus például néhány éve mutatta be egy átlátszóvá alakítható repülőgép koncepcióját.

Rovatok