Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült a csődtől a kínai ZTE

2018. június 8., péntek 08:42

Az Egyesült Államok megállapodott a kínai ZTE-vel az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről – jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter csütörtökön az MTI beszámolója szerint.

A CNBC-nek adott nyilatkozatában Ross elmondta, hogy az egyezség értelmében Kína második legnagyobb távközlési eszközöket gyártó vállalata egymilliárd dollár (270 milliárd forint) bírságot fizet, illetve 30 napon belül lecseréli vezető testületeinek tagjait. Emellett letétbe kell helyeznie 400 millió dollárt, amely szintén az Egyesült Államokat illeti meg, ha a cég nem tartja be a megállapodás feltételeit.

Washington áprilisban tiltotta meg amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak a ZTE-nek, mert az nem teljesítette az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt még 2017 márciusában kötött megállapodás egyes feltételeit. A hét évre szóló tilalom, amelynek már pár nappal az elrendelése után alapvető tevékenységeinek beszüntetésére kényszerült a ZTE, veszélybe sodorta a vállalat fennmaradását. Ez többek között a Telenor magyarországi leányvállalatát is érzékenyen érintette volna.

A vitás kérdések rendezésével ezért a legmagasabb szintű amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon is foglalkoztak. A megállapodás már május végén  körvonalazódni látszott , és néhány nappal ezelőtt egy előzetes megállapodás is megszületett.

A ZTE tavaly 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket amerikai gyártóktól, közöttük olyan nagyvállalatoktól, mint a Qualcomm, a Broadcom és az Intel, illetve olyan kisebb cégektől is, mint az Acacia vagy az Oclaro. A ZTE készülékeiben az amerikai alkatrészek aránya 20-30 százalékra tehető.

Wilbur Ross szerint a ZTE-vel kötött megállapodásnak nem lesz semmilyen hatása a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásokra. Ha a ZTE nem tartja be a mostani megállapodást, az alkatrészszállítási tilalmat újra életbe léptetheti Washington – mondta.

A ZTE a negyedik legnagyobb mobil távközlési hálózatiberendezés-gyártó a világon az európai Ericsson és Nokia, illetve a szintén kínai Huawei után. Mobilkészülékeivel az egyik legnagyobb márkának számít az amerikai piacon.

Rovatok