Index Vakbarát Hírportál

Újabb Facebook-baki: 14 millió felhasználó posztjait láthatta akárki

2018. június 8., péntek 09:23

A Facebook egy hiba miatt véletlenül átállította az új bejegyzések posztolásakor javasolt láthatósági alapbeállítást, így az érintett 14 millió felhasználó májusban több mint egy héten át potenciálisan ország-világgal oszthatta meg, amit csak a szűk ismerősi körének szánt – írja a Techcrunch.

A baki nem azt jelenti, hogy ezeknek a felhasználóknak az összes posztja mindenképpen nyilvános volt, ezt továbbra is átállíthatták manuálisan a közzététel előtt. (A korábbi posztokat pedig a hiba nem érintette.) A hiba ugyanakkor azért kínos, mert a Facebook beállításai között mindenki megadhatja, mi legyen a posztjai alap láthatósági beállítása, így joggal feltételezheti, hogy ha itt azt adja meg, hogy csak az ismerősei láthassák, amit a falán megoszt, akkor nem kell minden egyes bejegyzés előtt ellenőriznie, hogy valóban ez-e a helyzet.

A hiba május 18. és 22. között élt, de a Facebooknak csak 27-ére sikerült visszaállítania a korábbi alapbeállításokat. Most pedig minden érintettet értesítenek, hogy csekkolja a beállításait. A zavart az okozta az erőben, hogy a Facebook egy új funkciót fejlesztett, de annak a beállításait véletlenül az összes új poszt megkapta.

Eddig nem a Facebook éve 2018.  A márciusban kirobbant Cambridge Analytica-botrány óta sorra jönnek elő a céget hasonlóan kellemetlenül érintő ügyek: mint kiderült, több millió ember érzékeny adataihoz    férhetett hozzá    éveken keresztül gyakorlatilag bárki, több száz app    problémásan kezelte    az adatokat, a Facebooknál dolgozók jelszó nélkül is    be tudnak lépni    a fiókunkba, és amúgy is    sok tízmillió kamuprofillal   van teleszemetelve az oldal. Június elején pedig kiderült, hogy    a cég még évekkel ezelőtt legalább 60 különböző hardvergyártó cégnek adott az eddig ismertnél sokkal mélyebb hozzáférést a felhasználói adataihoz, köztük kínai gyártóknak is.

Rovatok