Index Vakbarát Hírportál

Az Apple betiltja a bitcoinbányász appokat

2018. június 12., kedd 16:07

Az App Store frissített felülvizsgálati elvei egyértelműen tiltólistára teszik azokat az applikációkat, amik kriptovaluták bányászásához használják a felhasználók eszközeit – írja a Verge. Az új keletű tiltás az összes Apple-eszközre vonatkozik, az okostelefonoktól kezdve, a tableteken, okosórákon, okostévéken át a laptopokig, tehát az iOS, macOS, watchOS és tvOS operációs rendszereken futó összes appra egyaránt.

A lépés precedensteremtő előzményének mondható, hogy márciusban az Apple levette az App Store-ból a Calendar 2 nevű szoftvert, mert az a prémium funkciókért cserébe kriptovalutát bányászott a felhasználók gépein.

Az Apple öt szabályt alkotott:

  1. Szabad kriptovaluta pénztárcákat használni, amennyiben a hozzájuk köthető szervezetek fejlesztéséről van szó.
  2. Egyedül a felhőalapú bányászatot engedélyezi az Apple, azaz csak eszközön kívül lehet folytatni az effajta tevékenységet.
  3. Szabad a kriptovalutát használó, azzal kereskedő appok használata, de ezek csak a kereskedés keretein belül telepíthetők.
  4. Az ilyen appok csak legális és pénzügyi szervezetek által jóváhagyott forrásból származhatnak – bankoktól, kereskedőcégektől például.
  5. Kriptovalutával foglalkozó appok nem kínálhatnak virtuális pénzt olyasmiért, mint például más appok letöltése, vagy fokozott közösségi médiás aktivitás.

A Verge szerint az új szabályok alaposan átrajzolhatják az alkalmazások térképét, és érdekes lesz figyelni, hány app tűnik el majd az App Store-ból, mert kiderül, hogy titokban kriptovalutát bányásztak a felhasználók eszközein.

Más nagy techcégek se rajonganak a kriptovalutás szolgáltatásokért, korábban a Facebook és a Google is betiltotta az ilyenek reklámozását a platformjukon. (A kriptovaluták mögötti blokklánc technológiája viszont annál jobban érdekli őket, a Facebook már külön részleget is létrehozott az ilyen irányú fejlesztéseknek.)

Rovatok