Index Vakbarát Hírportál

Ilyen felbontású VR szemüveg még sosem volt

2018. június 20., szerda 16:56

A mai virtuális szemüvegek többségének van egy hibája. Hogy a gyártók alacsonyan tarthassák az árakat, és ne kelljen túl erős hardver a VR szoftverek futtatásához, többnyire a kijelzők felbontásán spórolnak. Emiatt a kép térérzete abszolút valósághű lesz, de az élessége nem.

A helsinkii startup, a Varjo ezen változtatna a saját tervezésű VR headsetjével. Az ő szemüvegük felbontása olyan nagy lesz, mint az emberi szemé. A Varjo headsetje a látás egyik sajátosságát aknázza ki. Minden pillanatban csak az éppen bámult terület egy kis részét látjuk szuperélesen; minden más kissé homályosabb. Ha máshová pillantunk, az a terület kerül fókuszba.

Az új headset a fókuszálás műveletét próbálja imitálni, és ehhez két kijelzőt használ. Az egyik hagyományos felbontásban mutatja a minket körülvevő virtuális teret; a másik egy mikro-OLED kijelző ami csak a látómező kis részét foglalja el, de jóval nagyobb felbontású kép megjelenítésére alkalmas. Egy optikai rendszer kombinálja a két kijelző képét - a felhasználó már csak azt veszi észre, hogy az éppen vizsgált terület sokkal élesebben rajzolódik ki előtte.

A korai prototípusban a nagy felbontású kijelző egy fix helyre került a headsetben, de a fejünk mozgását nyomon tudja követni. A Varjo tervezi a szemmozgáskövetés integrációját is. A végleges modellel nem kell a megfigyelt objektum után fordítanunk a fejünket: elég lesz rápillantani is.

A tervezők ígérete szerint az eszköz elsősorban profi felhasználásra alkalmas – például repülőgép-szimulátorokhoz, ahol a pilótafülkét kell nagyobb felbontásban megjeleníteni, míg minden más homályba vész. Ha rápillantunk egy műszerre vagy egy feliratra, mindent pengeélesen fogunk látni, pedig a VR szemüvegek többségének ez a feladat megoldhatatlan.

A headset valószínűleg nem kerül majd kiskereskedelmi forgalomba. A Varjo már keresi a partnereket, akiket érdekel az új technológia; az ügyfeleik listáján olyan cégek szerepelnek, mint a BMW, a Volkswagen, az Audi, illetve a 20th Century Fox.

A gyártás év végén indulhat; a tervezők szerint a headset öt-tízezer dollárba fog kerülni.

(Wired UK)

Rovatok