Index Vakbarát Hírportál

A Google algoritmusa megmondja, hogy meghalsz-e a kórházban

2018. június 21., csütörtök 09:21

A Google Medical Brain nevű csapata nemrég közölt egy tanulmányt a Digital Medicine-ben és a Nature-ben a mesterséges intelligencia egészségügyi célú felhasználásáról. A fejlesztők ismertették, hogy a rendszer elektronikus egészségügyi adatok alapján, egy algoritmus segítségével milyen típusú és mélységű elemzésekre képes. Ezekre támaszkodva mind a gyógyítás, mind a betegellátás hatékonyságát és minőségét javíthatják.

A tanulmányban szerepelt egy sokkoló adat is:

a mesterséges intelligencia 95 százalékos pontossággal meg tudja jósolni, hogy a kórházba felvett beteg élve elhagyja-e az intézményt, vagy meghal a kezelés alatt.

Ezt az esély ma is mérik a kórházak, szintén az egészségügyi adatok alapján, egy pontrendszer segítségével, de a Google fejlesztése pontosabb.

A teszt során egy San Franciscó-i és egy chicagói egyetem egészségügyi rendszeréből összesen 216 ezer felnőtt páciens adatait dolgozták fel. A bemutatott példában egy kései stádiumú emlőrákos beteget vizsgáltak, akit folyadékkal teli tüdővel szállítottak kórházba. A kórház saját rendszere szerint a nőnek 9,3 százalék esélye volt arra, hogy a kezelés során meghal. A Google MI rendszere sokkal több, összesen 175 639 adatpont alapján végezte el a becslést. Az algoritmus 19,9 százalékra becsülte a kórházi halálozás esélyét. A beteg a felvétel után tíz nappal meghalt.

A tanulmány összegzésében arra jut, hogy mivel a mesterséges intelligencia sokkal több adatot értékelhet, a felvétel után 24 órával több mint 93-95 százalékos pontossággal tudja meghatározni az elhalálozás esélyét. Ez sokkal jobb, mint a hagyomány előrejelzés, ami 85-86 százalékos eredményt produkált a tesztek során. A javulás oka az, hogy az MI olyan strukturált és félig strukturált adatokat is fel tud dolgozni, amiknek a feldolgozására nincs se idő, se erőforrás.

(IT Café)

Rovatok