Index Vakbarát Hírportál

Önállóan megtanulta a Rubik-kocka kirakását egy gép

2018. június 25., hétfő 11:46

A statisztikák szerint az emberek 5,8 százaléka tudja kirakni a Rubik-kockát, és most már egy fejlett számítógép is beszállt a versenybe, ami önállóan megtanulta a helyükre mozgatni a színes elemeket.

Az amerikai UC Irvine kutatói két algoritmust adtak a gépnek, hogy harminc lépésen belül megoldja a kirakóst, és ezzel az önállóan működő gép ugyanolyan jól működik, mint az emberi tudásra támaszkodó kockaforgató rendszerek. A kutatók által autodidaktikus iterációnak nevezett egyik algoritmus fordítva dolgozik: kap a gép egy kirakott Rubik-kockát, és visszafelé lépkedve, a színek összekeverésével tanulja meg a játék működési elvét.

Az így felhalmozott tudásra épít a második algoritmus, és a kirakóssal játszva megtanulja, hogy miként lehet bármilyen kezdőállásból kirakni a megoldást.

Ezek az algoritmusok túlmennek a mintafelismerésen, a Rubik-kockán dolgozó mesterséges intelligenciának el kell gondolkodnia, hogyan manipulálja ezt a matematikai struktúrát. Stephen McAleer, a UC Irvine doktorandusz hallgatója a következő lépésben valamivel komolyabb területen is bevetné a kutatómunka eredményeit, a fehérjék hajtogatásában tesztelné az algoritmusokat. 

(Borítókép:  Patrik Stollarz / AFP)

Rovatok