Index Vakbarát Hírportál

Terepen is jól jár az új robotprotézis

2018. június 27., szerda 12:03

Sokféle megközelítéssel próbálnak a kutatók egyre jobb végtagprotéziseket építeni, de a természetes mozgás kifinomult utánzása nem minden esetben jön össze. Ez különösen igaz akkor, amikor a művégtaggal kisegített embernek egyenetlen terepen, esetleg lépcsőn kell haladnia. A hollandiai Vanderbilt Egyetem kutatói évekig tartó kísérletezéssel arra jöttek rá, hogy egy okosbokával tudnának jobb eredményeket elérni, vagyis egy olyan mesterséges ízülettel, aminek a mozgását számítógép vezérli.

Kipróbáltam a hidraulikus bokákat, amelyekben nincs mikroprocesszor, de nagyok, nehezek és kényelmetlenek voltak 

-  mondta Mike Sasser, aki éveken át együttműködött az egyetemmel, hogy együtt tökéletesítsék a bal lábát helyettesítő művégtagot. Sasser abban látja a lényeges különbséget, hogy a robotizált művégtag magától megemeli a lábujjakat, amikor arra van szükség.

A Michael Goldfarb laboratóriumában összerakott robotláb olyan nagy mértékben tud alkalmazkodni a környezetéhez, hogy többféle cipő viselhető vele - elegáns lapostalpúak és futócipők is. A láb magától kitalálja, hogy mi a felhasználó szándéka, felismeri a lejőt és a lépcsőket, és ezekhez igazítja a lábfej állását. Ennek hála a felhasználók meg tudják tartani az egyensúlyukat, és magabiztosan tudnak járni - írja az egyetem a weboldalán.

Rovatok