Index Vakbarát Hírportál

Kína állítólag működő lézerpuskát fejlesztett

2018. július 5., csütörtök 10:24

Működő lézerpuskát (laser assault rifle) fejlesztett a kínai hadsereg. A South China Morning Post cikke szerint az eszköz néhány lövéssel felgyújthatja a célszemély ruháját, súlyos égési sérüléseket okozhat, felrobbanthatja egy jármű üzemanyagtartályát, illetve az ablakok mögött álló személyeket is felgyújthatja. A hírt sokan szkeptikusan fogadták, mivel ilyen kis méretű, de ilyen nagy teljesítményű lézerfegyvert még senkinek sem sikerült fejlesztenie.

A ZKZM-500 fantázianevű eszköz tulajdonképpen egy hordozható lézer. Csak nyomokban hasonlít a ma forgalomban lévő lőfegyverekre. Sok szögletes forma, ormótlan kialakítás, pisztolymarkolat, teleszkópos célzórendszer – úgy néz ki, mint egy sci-fi fegyver egy videojátékból.

A kínai lap cikke szerint az eszköz lítium akkumulátorról üzemel, amivel kétezer, egyenként két másodperc hosszú lövést adhat le. A lövések akár fel is gyújthatnak egy embert, illetve az elviselhetőség határán túlmutató, elszenesedéssel járó sérüléseket okozhatnak.

Maga a fegyver halálosan csendes: nincs lövészaj, így jól használható lehet olyan küldetéseken, ahol fontos az észrevétlenség. A hírek szerint a ZKZM-500 készen áll a tömeggyártásra, és a kínai népi rendőrségnél rendszeresítenék őket.

A South China Morning Post állításai több ponton is kikezdhetők.

Szóval a tények azt mutatják, hogy a kínaiak vagy több fronton meghaladták a tudományt, vagy az eszköznek olyan komoly korlátai vannak, hogy éles harci helyzetben használhatatlan lehet.

(Popular Mechanics | South China Morning Post)

Rovatok