Index Vakbarát Hírportál

50 millió dollárért kínálta a dark weben az izraeli kémprogramot egy bosszúálló alkalmazott

2018. július 6., péntek 15:48

A hackereszközök piacán az egyik legerősebb szereplő, a titkosszolgálatoknak, hadseregeknek, rendőrségeknek leginkább telefonokat megfigyelő szoftvereket szállító, izraeli NSO Group volt alkalmazottját azzal vádolják, hogy ilyen programot lopott el munkáltatójától, majd ezt a netes feketepiacon 50 millió dollárért próbálta meg értékesíteni – írták meg izraeli lapok. Az IT Café cikke.

A beszámolók szerint a 38 éves alkalmazott az NSO legfejlettebb eszközcsomagjának, a Pegasusnak a forráskódját lopta el, és sokkal többet kért érte, mint amennyit az NSO szokott: ők egymillió dollárt számláznak ki telepítésenként.

Az NSO Group nemzetközi tevékenységét nemzetbiztonsági okokból az izraeli kormány igyekszik szigorúan ellenőrizni, például minden külföldi tranzakcióba be kell vonni a Nemzetbiztonsági Minisztériumot. Épp ezért a még júniusban letartóztatott alkalmazott ellen a lopás mellett a nemzetbiztonság veszélyeztetése is vádpont.

A vádirat szerint bosszúról van szó: amikor az illető rájött, hogy hamarosan el fogják bocsátani, kikapcsolta gépén a McAfee biztonsági szoftverét, majd a forráskódot egy külső meghajtóra másolta. Miután április 29-én valóban elküldték, a darkneten felvette a kapcsolatot egy potenciális vevővel – ám rosszul választott, mivel az maga jelezte az NSO-nak a történteket. A vállalat ezek után fordult a hatóságokhoz, akit június 5-én vették őrizetbe a gyanúsítottat.

A cikk eredetileg az IT Cafén jelent meg.

Rovatok