Index Vakbarát Hírportál

A McDonald's után a Starbucks is betiltja a műanyag szívószálakat

2018. július 9., hétfő 19:36

A Starbucks két éven belül eltünteti a műanyag szívószálakat a kávézóiból. Egyelőre csak a cég otthonában, Seattle-ben, de 2020-ra minden kávézójukban lebomló anyagból (pl. papírból) készült szívószálat fognak adni. Ezzel a lépésükkel követik a McDonald's-ot az óceánok szennyezése elleni harcban. A Seattle-ben alapított Starbucks több mint 19 000 kávézóval rendelkezik a világ 58 országában.

A vállalatra és több másik gyorsétteremláncra is egyre nagyobb nyomás nehezedik a vásárlók és a környezetvédő aktivisták részéről, akik a környezetszennyező műanyag szívószálak lecserélését szorgalmazzák. Az óceánba kerülve ugyanis ezek a műanyagok komoly fenyegetést jelentenek a  delfinekre teknősökre, madarakra és más élőlényekre.

Az Európia Bizottság egy hónapja jelentette be, hogy betiltana egy sor mindennapos egyszer használatos műanyag terméket, például a műanyag tányérokat, a fültisztító pálcikákat vagy éppen a szívószálakat. Ennek kapcsán hosszabban is bemutattuk, mi a probléma az eldobható műanyagokkal, miért nehéz valódi alternatívát találni, és milyen megoldásokkal kísérleteznek a világban.

Rovatok