Index Vakbarát Hírportál

I. Szent Elon Musk: jótét lélek vagy ördögien jó PR-os?

2018. július 9., hétfő 19:43 | aznap frissítve

Több mint 21 milliárd dolláros vagyonával Elon Musk, a SpaceX alapítója, a Tesla tulajdonosa a világ egyik leggazdagabb embere. Cégei olyan stratégiai iparágakban érdekeltek, mint az autógyártás, tömegközlekedés, űrhajózás, napenergia, energiatárolás, mesterséges intelligencia fejlesztése, ráadásul úttörő ötletei vannak más területeken is. Most például a vízzel elárasztott thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésével kapcsolatban dobott be gyorsan egy ötletet, amiből aztán elképesztően rövid idő alatt működő prototípust alkottak mérnökei: egy kisméretű mentőkapszulát terveztek, építettek és teszteltek (a szerkezetet a Falcon rakéták folyékonyoxigén-vezetékéből legózták össze, úgy hogy két búvár könnyedén kimenthetett volna benne több gyereket is).

A thai ifi focicsapat drámája napok óta vezető hír világszerte, Elon Musk először július 6-án vetette fel, hogy mi lenne, ha egy nagy (egyméteres) átmérőjű felfújható csövet vezetnének a gyerekekig és azon kúsznának ki. Másnap már a mentőkapszula ötletével állt elő, mondván a Falcon rakétákhoz gyártott alkatrészből viszonylag gyorsan lehetne gyerekméretű mini-tengeralattjárókat építeni és a helyszínen megkezdeni a mentést. A gyerekek kihozatala végül a vártnál hamarabb megkezdődött, vasárnap már arról twittelt Musk, hogy akár a jövőben űrhajók mentőkabinjakánt is használható lehet a sebtiben kifejlesztett felszerelés.

Mivel Elon Musk korunk egyik legmegosztóbb híressége is egyben, egyszerre kezdtek ömleni egyfelől az elismerő, másrészt a kritikus kommentárok. Sokan méltatták a forradalmi jószolgálati felajánlást, dicsérve a mentőkapszula megalkotásához vezető gyors és kreatív mérnöki munkát, míg mások azt hangsúlyozták inkább, hogy ez csak egy olcsó PR-mutatvány, amivel Musk újabb híradást lovagol meg, saját cégei tevékenységére irányítva a fokozott érdeklődés egy részét, és hogy igazából a milliárdos tech-guru nem is annyira jótékony, mint ahogy azt a rajongói látják és láttatni szeretnék.

Elon Musk - csakúgy mint a legtöbb hozzá hasonló milliárdos - saját alapítványán keresztül ad meghatározott célokra a vagyonából. A Musk Foundation évente 175 000 és 600 000 dollár közötti összeget ad katasztrófa sújtotta területeknek humanitárius célokra, természettudományos oktatási, űrkutatási és megújuló, tiszta energiákkal kapcsolatos fejlesztésekre. Ezen kívül nagyobb felajánlásokat is rendszeresen tesz Elon Musk, amik mellett pénzben nem mérhető hatású lépéseket is gyakran szokása tenni. Hogy nagyjából átláthassuk és értékelhessük filantróp tevékenységét, összegyűjtöttük, hogy milyen célokra és hogyan adakozott a dúsgazdag vállalkozó ebben az évtizedben.

Mindezek után nincs más hátra, mint mérlegeljen, és szavazzon:

Elon Musk...

  • 5042
    jótét lélek, aki tényleg nemes célokra áldoz vagyonából
  • 2343
    számító üzletember, aki mindenben meglátja az ingyenreklámot

Rovatok