Index Vakbarát Hírportál

Ügynökök és katonák otthonait fedte fel egy fitneszapp

2018. július 9., hétfő 09:21

Felfüggesztette az Explore nevű szolgáltatását a Polar finn fitneszcég, miután kiderült, hogy az abban nyilvánosan elérhető adatokból kikövetkeztethetők a felhasználók helyadatai, például katonák és hírszerző ügynökök lakcíme írja a Verge a Bellingcat és a Correspondent holland szervezetek közös oknyomozása alapján.

A Polar több okos fitneszkütyüt is gyárt, amelyek mind a Polar Flow nevű appba csatornázzák be a felhasználóik fitneszadatait.  Az Explore ezeket az adatokat, vagyis a felhasználók globális aktivitását jelenítette meg térképen, 2014-ig visszamenőleg. Az oknyomozás azonban rávilágított, hogy ezekből az ártalmatlannak tűnő adatokból titkos katonai bázisok elhelyezkedése és felhasználók érzékeny helyadatai is kikövetkeztethetők.

Január végén már fény derült egy hasonló gondatlanságra, akkor a Strava nevű fitneszapp hasonló térképes szolgáltatásáról mutatta ki egy biztonsági kutató, hogy az adataiból katonai bázisok és kémállomások helyére lehet következtetni. A mostani incidens azért súlyosabb, mert a Polar adatait vissza lehetett vezetni a konkrét felhasználókig, ebből pedig a lakcímük is kikövetkeztethető – beleértve annak a 6460 felhasználókat az otthoni címét, akik a térkép tanúsága szerint érzékeny katonai és hírszerző létesítményeknél tartózkodtak.

Mindez már önmagában elég súlyos probléma, és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan azok közül is elővigyázatlanul elérhetővé teszik az adataikat az ilyen appokban, akiknek hivatásukból adódóan különösen vigyázniuk kellene a magánszférájukra. Mindennek tetejébe viszont úgy tűnik, hogy a Polar véletlenül olyan felhasználók adatait is elérhetővé tette, akik kifejezetten kérték, hogy ezt ne tegye.

A felhasználók a beállítások között megadhatták, hogy engedélyezik-e, hogy az adataik megjelenjenek-e az Explore-ban vagy sem; ha úgy döntenek, hogy privátra állítják a profiljukat, a cég ígérete szerint az aktivitásuk nem lesz látható harmadik félnek. Valójában azonban egy hiba miatt azoknak az adataihoz is sikerült az oknyomozóknak hozzáférniük, akik privátra állították a profiljuk hozzáférését.

A Polar a cikkek után közleményt adott ki, amelyben elnézést kértek a figyelmetlenségért, és bejelentették az Explore felfüggesztését az appon belül, amíg kitalálják, hogyan tudják a legjobban megoldani a problémát.

Rovatok