Index Vakbarát Hírportál

Kínai származású exalkalmazott lopta el az Apple önvezető autójának titkait

2018. július 11., szerda 10:10

Az FBI a héten hivatalosan is megvádolta Xiaolang Zhang – magyarosabb átírással Hsziaolang Csang – volt Apple-alkalmazottat a cég önvezető autós fejlesztéseit érintő üzleti titkok ellopásával – írja a MacRumors.

Csangot még 2015 decemberében vette fel az Apple a titokzatos, hányattatott sorsú Project Titan, vagyis az önvezető autós fejlesztésekkel foglalkozó részleg csapatába, ahol az autók érzékelői által gyűjtött adatokat feldolgozó áramkörök tervezése és tesztelése volt a feladata. A munkájából adódóan széles körű hozzáférése volt a projekttel kapcsolatos bizalmas céges adatokhoz is.

2018 áprilisában aztán Csang a gyereke születése után szabadságot vett ki, és a családjával Kínába utazott. Nem sokkal később közölte a felettesével, hogy otthagyja a céget, és Kínába költözik, hogy az XMotors nevű, szintén önvezető autós technológiákat fejlesztő helyi startupnál álljon munkába.

Mivel a találkozó alatt gyanúsan viselkedett, a felettese jelezte az aggályait az Apple belső biztonsági csapatának, amely a hírhedten sok céges szivárogtatásnak volna hivatott gátat szabni. A biztonsági vizsgálat során elemezték Csang céges eszközeinek hálózati aktivitását, és észrevették, hogy az közvetlenül a távozása előtt nagyon megugrott: tömegével keresett rá és töltötte le a prototípusokról és a kapcsolódó fejlesztésekről szóló bizalmas dokumentumokat. A biztonsági kamerák felvételeiből pedig kiderült, hogy nemcsak információt, de konkrét hardvereket is magával vitt.

Csang a szembesítés során el is ismerte a fentieket, majd az ügy továbbítása után az FBI-nak is vallott. Július 7-én vették őrizetbe, amikor megpróbált Kínába menekülni. Üzleti titkok ellopásáért 10 év börtön és 250 ezer dollár (69 millió forint) büntetés várhat rá.

Rovatok