Index Vakbarát Hírportál

"Etikai alapú" adatelemző céget hoztak létre a Cambridge Analytica korábbi vezetői

2018. július 13., péntek 12:06

Újabb céget hoztak létre az elmúlt hónapok adatvédelmi és politikai botrányába belebukó Cambridge Analytica (CA) adatelemző cég vezetői – írja a BBC.

A céget egy bizonyos Ahmed Al-Khatib hozta létre, aki korábban az Emerdata igazgatója volt. Az Emerdata neve meg onnan lehet ismerős, hogy ez az a cég, amely gyakorlatilag a Cambridge Analytica 2.0-ás változatává avanzsált a botrány kirobbanása után. Az eleinte a Közel-Keletre és Afrikára összpontosító, geopolitikai tanácsadást kínáló Auspex International az alapító szerint etikai alapon fog működni, ami az előzmények ismeretében bátor vállalásnak tűnik.

A cég indulását bejelentő közlemény szerint Al-Khatibot "keserű csalódásként" érte a CA összeomlása, de az új cégre nagy várakozásokkal tekint: "Nagyon erősen hiszek abban, hogy az etikai alapú, adatvezérelt kommunikációnak pozitív hatása lehet, különösen a fejlődő világban, ahol a modern kommunikáció technikák drámaian javíthatják az átlagemberek életét." Az Auspex többek között egészségügyi kampányokban is részt fog venni, illetve a szélsőséges ideológiák ellen is küzdeni akar, "amelyek megmérgezték a generációmat, a jogaiktól megfosztott fiatalok elméjén élősködve" – mondta Al-Khatib.

Persze a CA tapasztalatai után élesen látjuk az adatok felhasználása körüli problémákat, és minden szükséges lépést megtettünk, hogy az első naptól kezdve megfeleljünk

– tette hozzá.

A CA tapasztalatait márpedig volt kinek átmenteni az új cégbe. Az Auspex ügyvezető igazgatója az a Mark Turnbull lett, aki a CA politikai részlegének vezetőjeként feltűnik a cég lejárató módszereit feltáró rejtett kamerás felvételeken is.

Hiszünk benne, hogy a miénkhez hasonló tanácsadócégeknek felelőssége van, hogy becsületesen működjön – és látsszon működni –, bármilyen nehezek is legyenek a körülmények

– mondta Turnbull.

Rovatok