Index Vakbarát Hírportál

Itt tart Kína: furán néznek a pénzre

2018. július 16., hétfő 11:52

Nemrég külön riportban számoltunk be arról, hogy a Kínai Népköztársaságban elképesztő gyorsasággal hódít teret a mobilfizetés: az Alipayt és a Wechatet több mint másfél milliárd kínai használja, és a két mobilos fizetési rendszerben tavaly sokezer milliárd dollárnyi jüan fordult meg. Az Index tudósítója egyhetes sanghaji tartózkodása alatt azt tapasztalta, hogy szinte senki nem használ készpénzt és bankkártyát, az emberek java része mobilpénztárcával fizet a boltokban, mozikban, éttermekben.

A South China Morning Post cikke szerint kezd annyira szokatlanná válni a pénzhasználat, hogy a bankfelügyelet kénytelen volt külön figyelmeztetni a boltosokat, hogy a készpénz továbbra is hivatalos fizetőeszköz az országban, el kell fogadniuk, ha egy vásárló azzal szeretne fizetni. A lap emlékeztet, hogy tavaly január és október között a mobilfizetés rekordszintet ért el: 81 billió jüanra (12,8 billió avagy 12 800 000 000 000 amerikai dollárra) nőtt a mobilappos tranzakciók volumene.

A Kínai Jegybank pénteken kiadott közleménye igyekszik lejjebb tekerni a mobilfizetést és úgy általában a pénz nélküli társadalom ideáját övező hype-ot. "Előfordult, hogy bizonyos turistacélpontoknál, éttermekben, boltokban és más iparágakban is visszautasították az ügyfelek pénzét. Ez rossz hatással van a jüan jogi pozíciójára és sérti az ügyfelek jogait is" – olvasható a központi banki állásfoglalásban.

A Kínai Jegybank közölte, hogy a készpénzt és hitelkártyákat továbbra is el kell fogadni minden üzleti tranzakcióban, ami alól csak a webshopok és az alkalmazottak nélkül működő bolti egységek lehetnek kivételek. A boltok egy hónap türelmi időt kapnak, hogy lehetővé tegyék a hagyományos pénzelfogadási módokat.

Rovatok