Index Vakbarát Hírportál

Csorgatni kezdik Kubában a mobilnetet

2018. július 17., kedd 14:31

Hatalmasat lép előre a kommunista Kuba a világhálóhoz való csatlakozás terén, derül ki a Reuters jelentéséből. A Szovjetunió összeomlása után szinte teljesen elszigetelődő, majd Fidel Castro halála után egyre jobban kinyíló karibi országban az utóbbi években egyre többen férhettek hozzá az internethez: a lakosság okostelefonnal bíró része városokban, netkávézókban, nyílt wifi hotspotok környékén tudtak csatlakozni webes szolgáltatásokhoz. A friss híradás szerint úgy tűnik, hogy mostantól még jobban leomlanak a korlátok Kuba és a világháló között: felhasználók kis csoportjai mobilnetes hozzáférést kaptak.

Az állami lapok újságírói az elsők között kaptak okostelefonjukhoz netelérést a monopolhelyzetben lévő kubai szolgáltatótól (ETECSA), miután Miguel Diaz-Canel elnök kijelentette, hogy a szélesebb körű internetelérés gyorsítaná a kubai gazdaságot és segítene megvédeni a kubai forradalom eredményeit. Az ETECSA közölte, hogy az év végéig mind az ötmillió előfizetőjének elérhetővé válik telefonján az internet. (Ezzel értelmét is nyerné például az ETECSA és a Google között született 2016-os különmegállapodás.)

Elemzők szerint a lépés radikálisan megváltoztatja az eddig szigorúan kontrollált nyilvánosság jellegét: ha a lakosság fele (a fent említett ötmillió kubai) ezután állami beavatkozás nélkül érhete el külföldi információforrásokat, az gyengítheti a médiamonopóliummal rendelkező kommunista kormányzat befolyását. Mindez persze nagyban függ a szolgáltatás kiépítésének gyorsaságától és minőségétől, sokan tartanak attól, hogy az ETECSA lassan és a nyugati színvonaltól messze elmaradó minőségben nyújtja majd a mobilnetes szolgáltatást, a kubai fizetésekhez mérten drágán. Ezt az óvatos pesszimizmust némileg az is indokolja, hogy Kubában jelenleg 3G-s mobilnet kiépítése folyik, miközben a latin-amerikai országok zöme már rég 4G-s hálózaton lóg, tesztelve közben az 5G-s rendszert.

Nyitókép: helybéliek és turisták interneteznek telefonjukon egy havannai wifi hotspotnál (Francesco Pistilli / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok