Index Vakbarát Hírportál

Drónrajokat irányíthatnak a tengerészgyalogosok

2018. július 24., kedd 16:54

Az amerikai tengerészgyalogsághoz tartozó kutatóintézet, a Marine Corps Warfighting Lab sikerrel tesztelt egy frissen fejlesztett eszközt: egy drónrajt, amit a katonák egy tabletről irányíthatnak. A gyakorlaton egy katona egyszerre hat drónt kezelt a tablettel, de ez még csak a kezdet: a végső cél az, hogy akár 15, több órán át a levegőben maradó drónt tudjanak irányítani a rendszerrel.

A célunk, hogy a lehető legkevésbé terheljük le az operátorokat, ezért [a tengerészgyalogosnak] nem kell állandóan a tabletet bámulnia. A gyakorlatban a gépek neked dolgoznak, szóval csak meg kell adni nekik a célt, és ők ellátják a feladatukat.

– mondta Matt Cornachio százados, a Warfighting Lab műszaki projektmenedzsere.

A drónrajt a tengerészgyalogosok több feladatra is használhatják, például a terep felderítésére, precíziós tüzérségi csapás előtt. Cornachio szerint a a drónok az automatikus célpontfelismerés, a kinetikus csapásmérés és az elektronikus hadviselés területén is sokat segíthetnek, de használhatják őket robbanóanyagok célba juttatására, vagy elektromos eszközök megzavarására.

Az új fejlesztés nagy előrelépés lehet a más, hasonló projektekhez, például a Switchblade-hez képest, amik egy 40 milliméteres gránát rombolóerejének megfelelő robbanószert juttathattak célba. A kamikaze drónokból viszont egy katona egyszerre csak egyet irányíthatott.

A Warfighting Lab új fejlesztése a tengerészgyalogság egyik nagyobb projektjének, a Sea Dragon 2025-nek a része. Drónokkal, önvezető járművekkel, robotokkal és más technológiákkal kísérletezik, ugyanis ezekkel csökkenthetnék a katonákra leselkedő veszélyt a harcmezőn.

A Warfighting Lab vezetője, Christian Wortman dandártábornok szerint az automatizált eszközök különösen komplex városi környezetben nyújthatnak nagy segítséget.

(Military / DefenseTech)

Rovatok