Index Vakbarát Hírportál

Gyerekek, búcsúzzatok el a drónoktól!

2018. július 26., csütörtök 09:27

A brit Közlekedési Minisztérium benyújtott egy törvényjavaslatot, ami megtiltaná a gyerekeknek, hogy 250 grammnál nehezebb drónokat vezessenek – hacsak a drónt nem regisztrálták egy nagykorú nevére. A rendelettel azt próbálják megelőzni, hogy a drónok ember irányította vagy utasszállító repülőgépekkel ütközzenek.

Ha a tervezetet elfogadják, az része lehet a drónokra vonatkozó törvénytervezetnek (Drone Bill). A javaslattal kapcsolatos konzultáció már megkezdődött; a törvényt még idén elfogadhatják.

A brit kormány már elfogadott egy törvényjavaslatot, ami tiltja, hogy a drónok 400 lábnál (122 méter) magasabbra repüljenek, illetve 0,6 mérföldnél (1 kilométer) közelebb repüljenek a repülőterekhez. A törvényt megsértőket hatalmas pénzbírságra, vagy akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az elmúlt években megsokasodtak a drónbalesetek; 2017-ben 25 százalékkal nőtt a balesetek száma az előző évhez képest. Ez nem meglepő, tekintve, hogy egy 400 grammos drón ütközés esetén egy helikopter szélvédőjét is betörheti.

A törvénytervezet más részeit még mindig tárgyalják; ilyenek az online biztonsági tesztek, illetve a 250 grammnál nehezebb repülő eszközök kötelező regisztrációja. Az illetékes szervezetek olyan technológiákat is vizsgálnak, amik védenék a nyilvános rendezvényeket, a nemzeti infrastruktúrákat és a börtönöket a drónoktól. A javaslat arra is kitér, hogy a rendőröknek felhatalmazást kéne adni a drónok elkobzására és a felelőtlen pilóták megbüntetésére.

(BBC News)

Rovatok