Index Vakbarát Hírportál

Megkezdte az ereszkedést a Hajabusza-2

2019. április 4., csütörtök 17:47

Megkezdte az ereszkedést a Ryugu kisbolygóhoz a Hajabusza-2 japán űrszonda, hogy ott krátert robbantson és talajmintákat gyűjtsön, amelyek a Naprendszer fejlődéséről adhatnak fontos információkat a kutatóknak, írja az MTI.

A péntekre tervezett művelet az eddigi legkockázatosabb lesz a Hajabusza-2 által eddig végzett tudományos kísérletek során, mivel az űrszonda robbanóanyagot fog ejteni az aszteroida felszínére. A kis kúpformájú bomba akkor indul el az űrszondából a Földtől 300 millió kilométerre lévő Ryugu felé, amikor a Hajabusza 500 méter távolságra megközelíti a kisbolygót.

Ezután a szonda azonnal eltávolodik az aszteroidától, hogy ne rongálják meg a robbantásból vagy Ryugúba való becsapódásból származó kőtörmelékek. Eközben egy kamerát bocsát ki a robbantás helyszíne fölé, hogy megörökítsék az eseményt.

A kamera a Földre fogja továbbítani a felvételeket.

A kráter akár tíz méter átmérőjű is lehet, ha a Rjugu felszíne homokos, és három méteres, ha a kőzetes részen landol a bomba. A kráterrobbantás célja, hogy új, friss talajmintákat nyerjenek az aszteroida felszín alatti rétegeiből, amelyek a Naprendszer első napjairól nyújthatnak információkat. 

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. 

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugút. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

Rovatok