Index Vakbarát Hírportál

Fogócskázik egymással egy orosz és egy amerikai műhold

2022. augusztus 6., szombat 15:13

Egy nemrég felbocsátott, egyelőre ismeretlen képességű orosz műhold indokolatlanul közel került egy amerikai kémműholdhoz.

Oroszország pályára állította a 14F150 Nivelir műholdat a Kozmosz–2558 névre keresztelt küldetésben, és jelenlegi útvonala szerint hamarosan utoléri az Egyesült Államok 326-os kémműholdját. Az interneten felröppent pletykák szerint az eszköz „ellenőrző” műholdként szolgál majd a közeli gépek rejtett kémkedésére – írja a Drive oldala.

A Kosmosz–2558 műholdat augusztus 1-jén este bocsátották fel az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről a Szojuz–2.1v rakéta rakományaként.

A szakértők rávilágítottak, hogy az USA–326 szintén a napszinkronpályán halad, a két műhold közötti távolság pedig egyre csökken. A vélemények arra engednek következtetni, hogy az orosz eszköz az amerikai lekövetése miatt indulhatott útnak, azt azonban még nem tudni, mi van akkor, ha utoléri.

Azt, hogy Oroszország miért akarja a Kozmosz–2558-at az USA–326 kémkedésére használni, az amerikai műhold küldetésével magyarázható. Az USA–326-ot idén februárban lőtték fel a Vandenberg űrbázisról egy titkos nemzetbiztonsági művelet keretén belül, amelyet a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) vezet a SpaceX-szel együttműködve.

Rovatok