Index Vakbarát Hírportál

Éjszaka teljesen lefőzheti az iPhone-ját, ha nem változtat ezen a káros szokáson

2022. augusztus 10., szerda 10:17

Éjszaka csaphat le az igazi akkumulátorgyilkos, korántsem tesz jót az okostelefonjainknak, ha egész éjjel töltőn hagyjuk azokat. De mit tehetünk, hogy ne hagyjon nap közben cserben az eszköz, és a lefőtt akkumulátort se kelljen kéthavonta cserélni?

A telefonunk megfelelő töltöttsége napjainkban legalább olyan kulcsfontosságú pont, mint az, hogy a pénztárcánk vagy a lakáskulcsunk zsebre tegyük reggel, a lakás ajtaján való kilépést megelőzően. A legtöbben gondosan ügyelnek arra, hogy amint konnektor közelébe érnek, azonnal kihasználják azt, hogy a villamoson vagy buszon az indulás óta némileg lemerített százalékokat visszaszerezzék, még akkor is, ha minden reggel, egy áttöltött éjszakát követően, 100 százalékos akkuval vágnak neki a napnak. 

Hiába tűnik azonban a legkézenfekvőbb megoldásnak az, hogy addig hagyjuk töltőn a telefont, amíg alszunk – és nem használjuk azt –, ez hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő. Ezzel ugyanis amellett, hogy valóban maximális töltöttség mellett vághatunk neki minden napnak, folyamatosan gyilkoljuk az akkumulátort, amelyet így idővel egyre többször és többször kell feltöltenünk. 

Meggondolatlan éjszakák miatt főhet a fejünk

Az éjszakai töltés ugyan természetesen nem amiatt károsítja jelentősen az akkumulátort, mert nem kedveli azt a napszakot, ennek oka az a huzamosabb töltési idő, amely az alvásunk alatt eltelik. Ez idő alatt a már iOS 13-as – vagy annál újabb – operációs rendszerrel bíró telefonok optimalizált akkumulátortöltési funkciójának köszönhetően ugyan már csak 80 százalékig tölti fel az éjszaka folyamán a telefont, a maradék 20 százalékot pedig addig fejezi be, amikor mi megközelítőleg felébredünk. Mindez nagyon jól is hangzik, azonban ez

azt is jelenti, hogy a telefonunk rendkívül hosszú ideig van a töltőn teljesen fölöslegesen, amely így órákig azon dolgozik, hogy 80 százalékos szinten tartsa a készüléket.

Emiatt nem véletlen, hogy gyakran megesik, hogy a telefont az átlagoshoz képest sokkal melegebbnek érezhetjük reggel, ami jól mutatja, hogy valami nincs rendben: a hosszú és meglehetősen értelmetlen éjszakai töltés folyamatosan károsítja az akkumulátort. Így ha ezt minden este körülbelül nyolc órán keresztül csinálja valaki, akkor lényegében teljesen lefőzi az akksiját.

A hő az akkumulátorok legfőbb gyilkosa. Bár az akkumulátor töltése és merülése során fellépő normál károsodás ellen semmit sem tehet, de a hő ellen annál is inkább. Amikor az iPhone töltőn van, melegebb lesz, és bár ez a hőmérséklet-növekedés csak néhány fokkal van a szobahőmérséklet felett, mégsem okos ezt minden éjszaka megismételni

– idézi Adrian Kingsley-Hughes technológiai szakértőt a Lad Bible.

Mi a legjobb módja az iPhone töltésének?

A rendkívül gyors töltést biztosító adaptereknek és kábeleknek köszönhetően ma már szó sincs arról, hogy több óra kellene ahhoz, hogy készülékünket közel maximális kapacitásra feltöltsük. Emiatt javasolt, hogy ahelyett, hogy huzamosabb ideig bedugná a konnektorba, naponta többször, kis időre töltse fel a készülékét. Egy iPhone normál töltővel nulláról ötven százalékra körülbelül 30 perc alatt tud feltöltődni, így amennyiben ezt reggel és délután vagy este is ismét megteszi, az nagyban segíthet megőrizni az akkumulátor élettartamát, miközben önnek is folyamatosan elérhető az eszköze.

Természetesen mindig vannak extrém vagy rendhagyó helyzetek, ha kirándulni készül, vagy tudja jól, hogy nem lesz lehetősége napközben konnektor közelébe kerülni, a legjobb megoldás egy hordozható, külső akksitöltő – azaz powerbank – beszerzése, de a fölösleges, hosszú éjszakai töltést ebben az esetben is elkerülheti, ugyanis akár a reggeli készülődés ideje alatt is elegendő szintre tudja tölteni a telefonját – amiért a készüléke meglehetősen hálás lesz.

A metódus természetesen nem csak az Apple telefonjaira érvényes, általános érvényű igazság, hogy

az akkumulátornak az teszi a legjobbat, ha időszakosan tölti, és nem hagyja hosszú ideig a töltőn úgy, hogy az már egy óra alatt bőven feltöltött.

Úgy tűnik, mégiscsak működik a sok kicsi sokra megy elv.

Hiába hasznos funkció, ne hagyja töltőn a telefont! 

A saját szokásaink megváltoztatása mellett az Apple operációs rendszerének funkciója is segíthet minket abban, hogy ne tegyük akaratlanul tönkre a készülékünk akksiját. A gyártó weboldala kiemeli, emiatt fejlesztették ki az optimalizált akksitöltés funkciót is. 

„Az akkumulátor kémiai kora több tényező bonyolult viszonyából tevődik össze, például a hőmérsékleti előzményekből és a töltési mintázatokból. Az iOS 13 és újabb verzióiban az optimalizált akkumulátortöltés úgy van kialakítva, hogy az csökkentse az akkumulátor kopását és javítsa élettartamát azáltal, hogy csökkenti az iPhone teljes feltöltéssel töltött idejét.

Az optimalizált akkumulátortöltés lelassítja az akkumulátor öregedési folyamatát, és növeli az élettartamát azzal, hogy kevesebb ideig hagyja teljesen feltöltött állapotban az iPhone-t.

Amikor a funkció aktiválva van, az iPhone 80 százalékos szint fölött elhalasztja a töltés hátralévő részét bizonyos helyzetekben. Az iPhone ugyanis gépi tanulással elemzi a felhasználó mindennapos töltési szokásait, és az optimalizált akkutöltés csak akkor aktiválódik, ha a készülék arra számít, hogy hosszabb időre töltőhöz csatlakoztatják”

– írja az Apple, a cég fejlesztése mellett azonban a szakértő szavait is érdemes megfogadni, aki szerint a funkció ellenére sem érdemes hosszú órákig a töltőn hagyni a telefont, hiszen annak használata mellett is gyorsabb ütemben károsodhat az akkumulátor. 

(Borítókép: Mohssen Assanimoghaddam / picture alliance / Getty Images)

Rovatok