Index Vakbarát Hírportál

Így tudhatja meg, van-e szükség emlékeztető oltásra

2022. augusztus 10., szerda 14:23 | aznap frissítve

Mekkora védettséggel rendelkezik egy adott személy a koronavírussal szemben? A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói most kifejlesztettek egy könnyen használható tesztet, amely talán választ adhat erre a fontos kérdésre.

A tudósok által kifejlesztett megoldás ugyanazt a fajta „laterális áramlási” technológiát használja, mint a Covid–19 gyors antigéntesztek többsége, azaz a SARS-CoV–2 vírus ellen irányuló semlegesítő antitestek szintjét méri a vérmintában.

Az ilyen jellegű tesztekhez való könnyű hozzáférés segíthet az embereknek meghatározni, hogy milyen óvintézkedéseket kell tenniük a Covid-fertőzés ellen, például szükséges-e további emlékeztető oltást felvenniük – állítják a kutatók.

A szakemberek szabadalmat nyújtottak be a technológiára, és most azt remélik, hogy partneri kapcsolatba léphetnek egy olyan diagnosztikai vállalattal, amely legyártaná az eszközöket, és kérelmezné az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) jóváhagyását.

A kutatók úgy tervezték a tesztet, hogy a különböző vírustüskék fehérjéit ki lehessen cserélni, ami lehetővé teszi, hogy a SARS-CoV–2 bármely létező vagy jövőbeli változatával szembeni immunitás kimutatására módosítsák, közölték a kutatók.

(Borítókép: Jessica Rinaldi/The Boston Globe/Getty Images)

Rovatok