Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik az egyik legkedveltebb fájlmegosztó

2023. március 21., kedd 08:31

A megemelkedő energiaköltségek, a reklámblokkolók elterjedése és az erősödő konkurencia miatt tizenhét év után megszűnik a Zippyshare fájlmegosztó.

A szolgáltatás még március végéig elérhető lesz, utána viszont megszűnik. Az ingyenes Zippyshare 2006-ban indult, és hamar elterjedtté vált széles körben, ugyanis rendkívül könnyen használható szolgáltatásról van szó.

Az elmúlt tizenhét évben azonban minimális változtatásokat eszközöltek a felületén, alig fejlődött valamit. Sok szakmabeli dinoszaurusznak nevezi a Zippyshare-t, ami felett eljárt az idő.

Az üzemeltetők szerint túl költséges a működtetése, és már nem éri meg fenntartani a fájlmegosztót, ráadásul a hirdetésblokkolók elterjedése is sokat rontott a helyzetén.

A szolgáltatás működtetése sok szervert igényel, ami miatt jelentősen megnövekedtek az áramköltségek is. Nem könnyítette meg a Zippyshare helyzetét az sem, hogy a konkurens fájlmegosztók fejlesztői sokkal innovatívabbak, jobb szolgáltatásokat és sokkal több, modernebb funkciót tettek elérhetővé a felhasználók számára – írja a TorrentFreak.

A működtetők arról még nem adtak tájékoztatást, hogy mi lesz a zippyshare.com domainnel. 

A felhasználókat viszont felszólították arra, hogy március végéig minden adatukat mentsék le, addig ugyanis még üzemel az oldal.

Az üzemeltetők korábban elérhetővé tettek egy Zippyshare Uploader nevű szoftvert is, melynek segítségével a webes felületet sem kellett megnyitni a fájlok feltöltéséhez, okostelefonon is használható volt.

A Zippyshare az évek múlásával egyre nagyobb hátrányba került a konkurensekhez képest, de még így is több millióan látogatták havonta, még a közelmúltban is volt olyan hónap, amikor 45 millió látogatója volt.

Rovatok