Index Vakbarát Hírportál

Megjelent az első iPhone-féreg

2009. november 9., hétfő 10:19

Az ausztrál hálózatokon terjedő iPhone-féreg csak a feltört készülékeket fenyegeti, és egyelőre nem okoz kárt, csak a frászt hozza a telefon tulajára. Egy egyszerű jelszócserével megelőzhetjük a fertőzést.

A múlt hét elején egy holland hacker borzolta az iPhone-tulajdonosok idegeit, aki feltört telefonokon keresett nyitott portokat, és ha talált ilyet, szövegesen figyelmeztette a tulajdonost a sebezhetőségre, egyben öt euró ellenében felajánlotta segítségét. A szlengben jailbreaknek nevezett törés annyit jelent, hogy futtathatóak lesznek az Apple által jóvá nem hagyott szoftverek is a készüléken, ám ez azzal jár, hogy megnyílik az iPhone SSH-portja, ahol egy ismert, alapértelmezett jelszó van beállítva.

Az F-Secure biztonságtechnikai cég viszont hétvégén jelezte, hogy egy ikee nevű hacker – ugyancsak a jailbreak következményeit kihasználva – elindította útjára a saját magáról elnevezett férget, ami az iPhone esetében az első ilyen típusú káros program. A PC World értesülései szerint Asley Townsnak hívják a 21 éves, kísérletező kedvű, jelenleg munkanélküli programozót, aki múlt szerdán a holland példán felbuzdulva írta meg féreg kódját. Az ikee-val készült interjú szerint a kódert a kíváncsiság vezette, amikor Ausztráliában ráengedte a hálózatra szoftverét: tudni szerette volna, hány védtelen, alapértelmezett jelszóval ellátott készüléket talál. A féreg egyébként különösebb kárt nem okoz, a fertőzés után lecseréli a háttérképet Rick Astley fotójára, illetve önvédelemből lezárja az SSH-portot.

Arról még nincsenek biztos információk, hogy a fertőzés kijutott-e Ausztráliából, de az érintett, vagyis feltört készülékkel rendelkező iPhone-tulajdonosok jól teszik, ha megváltoztatják a root-jelszót, amin át a féreg bejut a telefonra.

Rovatok