Index Vakbarát Hírportál

Több tízmillió dollárt loptak hackerek a Citibankból

2009. december 23., szerda 09:34

Amerikai kormányzati források szerint több tízmillió dollár tűnt el a pénzintézet számláiról. A bank mindent tagad, az FBI nyomoz.

„Nem tört be senki a rendszerünkbe, nem szenvedtünk veszteségeket és az ügyfeleink sem károsultak” – közölte Joe Petro, a Citigroup biztonsági és nyomozói osztályának vezetője, holott már az FBI is nyomoz a Citibankot érintő hackertámadás ügyében, amiben kormányzati források szerint több tízmillió dollár tűnt el a pénzintézet számláiról. (Az amerikai szövetségi kormány 27 százalékos tulajdonrészt birtokol a Citigroup-csoportban, így közvetlenül érintett a vállalatbirodalom működésében.)

A Wall Street Journal meg nem nevezett kormány közeli forrásokra hivatkozva írja: bár idén nyáron fedezték fel a Citibankot ért számítógépes támadást, a nyomozók egyelőre nem vetették el a hónapokkal vagy akár egy évvel korábbi behatolás elméletét sem. A lap informátora állítja, hogy az FBI, az NSA, a Belbiztonsági Minisztérium és a Citibank azonnal információt cseréltek egymással a károk minimalizálása érdekében, ám a felek sem a kommunikáció folyamatát, sem egyéb részleteket nem voltak hajlandóak kommentálni.

A támadást amerikai informatikai nyomozók detektálták elsőként: a szakemberek a Russian Business Network néven emlegetett orosz hírhedt szervezet által használt IP-címekről érkező gyanús forgalomra lettek figyelmesek. A bűnbanda mostanában keveset hallatott magáról, de korábban nagyon aktívan kereskedtek szoftverekkel és kiegészítő eszközökkel, melyeket kimondottan kormányzati szervek rendszereinek támadására fejlesztettek ki.

Nem tudni, vajon a Citibankot ért támadás során a bűnözők közvetlenül vagy harmadik félen keresztül fértek-e hozzá a pénzintézet rendszeréhez. A WSJ forrása állítja, két másik intézményt is megtámadtak, az egyik károsult egy amerikai kormányzati hivatal volt. Arra nem derült fény, hogy a több tízmillió dollár milyen számlákról tűnhetett el.

Rovatok