Index Vakbarát Hírportál

Mi jöhet a flopi után?

2002. augusztus 23., péntek 15:41

Ha megkérdeznénk, hogy melyik a legelavultabb, ám mégis szükséges perifériája a mai számítógépeknek, szinte mindenki a flopimeghajtóra voksolna. Milyen adattároló válthatja fel a kicsi és könnyen hibásodó lemezeket?

1988-ban az 1,44 megabájtos lemezre még a legtöbb program és anyag ráfért. Sok gépben ez, vagy az öregebb, és nagyobb méretű 1,2-es változat volt az egyetlen adattároló egység. Ha volt is winchester a többnyire 286-os gépekben, azok kapacitása nemigen haladta meg a flopiénak harmincszorosát. Magyarán harminc lemezzel az utolsó bitről is készíthettünk biztonsági másolatot.

Kicsi és öreg

Az idő elszállt, a flopi maradt. A mai winchesterek tartalmát kb 25 ezer lemezre lehetne elmenteni, és nincsen az a program, mely ráférne egy ilyen kis kapacitású mágneslemezre. Jelen pillanatig mégis minden gépben megtaláljuk, hiszen ez az egyetlen olyan egység, mely általánosan elterjedt, és adatcserére alkalmas.

Bizonyára mindenki jól emlékszik a vírusok elterjedésének időszakára, amikor a rendszergazdák a flopik kiszerelésével próbálták megóvni gépeiket a külső fertőzésekkel szemben. Az internetezés általánossá válásával ez az időszak is elmúlt, a flopik nyugodtan visszaköltözhettek (gép)házaikba, hogy békésen élvezhessék a végleges nyugdíjazásukig hátralevő néhány évet.

A vénülő technikához egyre rosszabb minőségű lemezeket lehet kapni, melyek jó része egyszer sem használatos, ugyanis már gyárilag hibás. Amikor egy-egy internettől elzárt számítógépszigetről szeretnék adatokat átvenni, nap mint nap megtapasztalom a fenti állítás igaz voltát.

Elvetélt kísérletek

Mivel lehetne felváltani ezeket a korosodó szerkezeteket? Sokáig kísérleteztek különféle kompatibilis és nem kompatibilis, hasonló elven működő megoldásokkal, ezek azonban nem tudtak tömegesen elterjedni. Ilyen volt egykoron a 2,88 megabájt kapacitású flopi, a jóval nagyobb, 120 megabájtra képes A: drive és a ZIP drive.

CD írók

Az olcsó CD írók korában egyre több helyen alkalmazzák ezt az eszközt a korábbi lemezegységek kiváltására. Az egyszer-, és az újraírható CD-k óriási adatmennyiségek tárolását teszik lehetővé. Van azonban egy óriási hátrányuk: a lassúság. Ezekkel az eszközökkel elég hosszú ideig tart egy lemez felírása. Bizonyos írási formáikat pedig nem minden közönséges CD-olvasó képes értelmezni.

DVD írók

A jelenleg kapható megoldások közül ez képes a legnagyobb mennyiségű adat eltárolására. Sajnos a piacon levő többféle írási szabvány nem teljesen kompatibilis egymással, a CD-írás hátrányain túl itt még azzal is számolni kell, hogy a technika kiforratlanságából adódóan nem teljesen megbízhatóak még ezek az eszközök.

Memóriakártyák

A digitális fényképezőgépek elterjedésével egy időben egyre több helyen jelentek meg a memóriakártyafogadó eszközök. Ezek közül talán azok a legígéretesebbek, ahol a kártya maga van USB kimenettel ellátva, lehetővé téve a közvetlen használatot. Ma egyes típusai már 1 gigabájt körüli kapacitással is kaphatók, írási, olvasási sebességük pedig lényegesen meghaladja a CD vagy a DVD képességét.

Rovatok