Index Vakbarát Hírportál

Így kerültek pucér képeim a Facebook szerverére

2016.11.10. 07:38

A Facebook Messenger október végén nagy dicséretet kapott az Amnesty International adatvédelmi szakértőitől, mert a titkosított csevegése lehetővé teszi, hogy a felhasználók közti párbeszédet senki más ne lássa.

Múlt héten azonban a saját bőrömön is megtapasztalhattam, hogy az üzenetküldő app titkosítása hibás: néhány időzített és titkosított privát üzenet, amelyeknek 30 másodpercen belül meg kellett volna semmisülniük, a normál csevegésbe kerültek. Az app nem adott előzetes figyelmeztetést, hogy ez fog történni, és a jelenséget többször, többféle androidos mobillal sikerült megismételni.

A fényképek titkosítatlanul haladtak át az interneten, tárolódtak a Facebook szerverein, és a csevegőpartnerem mindet letölthette.

Ez egy teljesen ártatlan privát csevegésnél sem elfogadható, mert a titkosítás nélküli üzenetekhez észrevétlenül támadó hekkerek is könnyebben hozzáférhetnek. Akkor viszont különösen aggasztó egy ilyen incidens, ha a Messengerrel csevegőknek okuk van titkolózni. Például mert olyan országban élnek, ahol az ellenzékiek, az újságírók és a civil aktivisták veszélynek vannak kitéve.

Kérdésünkre a Facebook elismerte, hogy az androidos eszközökön futó nagyobb tesztjükbe csúszott hiba, és ennek volt az a következménye, hogy a titkosítottnak szánt üzenetek képei a normál csevegésbe kerültek át. A Facebook szóvivője közölte az Indexszel, hogy a teszt azóta véget ért, és nagyon sajnálják, hogy ilyesmi történt.

Az eset arra is rámutat, hogy akinek szüksége van titkosításra, annak érdemes olyan kommunikációs platformot választania, amivel nem kísérleteznek titokban, a felhasználók előzetes tájékoztatása nélkül, és jobban odafigyelnek a magánszféra védelmére.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok