Index Vakbarát Hírportál

Erővel tör a csúcs felé a Nokia 8

2017.11.26. 20:10

Ezt nevezik visszatérésnek. A Nokia 3310 piacra dobása olcsó reklámfogás volt, és a finnek sem azzal a béna kis telefonnal akartak nagyot gurítani. Ha már mindenképpen nosztalgiázni kell, nagyobb örömmel gondolok vissza a nagyszerű kamerával felszerelt multimédiás mobilokra, és a különleges formákra. Ezekből is visszahoz valamit a Nokia 8, de a mai mobilozók mást tartanak fontosnak. 

A Nokia 8 ott van a legerősebbek közt.

Erre már lehet építeni. A finnek pedig elég szép formát kanyarítottak az erős vas köré, a Nokia 8 csinos alumínium házat kapott, kellemesen a tenyérbe simul, és használható a mérete, ami nagyrészt a közepes 5,3 colos kijelzőnek köszönhető. Ezt ma közepes méretnek mondanánk, kisebb tenyérben is kényelmesen elfér.

A formatervben kis mértékig az eredeti márkatulajdonos keze is benne van, a mobilipari feltámadás mögött álló új gyártócégnek, a HMD Globalnak követnie kell bizonyos vizuális iránymutatásokat. Annak a Nokia-logónak jól kell mutatnia.

Persze csak a képátló számít közepesnek, az  1440×2560 pixeles  lcd panel képe nagyon tiszta, erős a fénye, gyönyörűen jelenik meg rajta minden tartalom, a tűző napfény sem okoz gondot. A telefon erejéről pedig az idei csúcsprocesszor, a Qualcomm Snapdragon 835 gondoskodik, ezt az alapmodellben 4 GB RAM és 64 GB tárhely, míg a csúcsmodellben 6 GB RAM és 128 GB tárhely egészíti ki. Nehéz lett volna olyan appot találni, ami kifogna a Nokia 8-on, a játékok hamar betöltöttek, gördülékenyen futottak.

A terhelést az akkumulátor viszonylag jól bírja, de ez a telefon elviselte volna a 3090 mAh-nál nagyobb kapacitást. Kicsit enyhít a terhelésen a Lumiáktól megörökölt Glance funkció, amely a lezárt kijelzőn megjeleníti a legfontosabb információkat, például a beérkező üzenetek számát, így ha nem muszáj, nem oldjuk fel a zárat. A QuickCharge 3.0-s gyorstöltő pedig fél óra alatt majdnem a felére felhúzza a töltöttséget.

Az új Nokiának nagyon fontos, hogy letisztult maradjon. Ezért dobnak piacra viszonylag kevés okostelefont (eddig a Nokia 3, 5 és 6 jelent meg), és ugyanez áll amögött, hogy a telefonjaikon az alap Android élményt akarják nyújtani, szinte semmit sem tesznek hozzá a Google rendszeréhez. Ez a felhasználók védelme miatt is fontos, hogy villámgyorsan ki tudják adni a havi  biztonsági csomagokat, és a rendszerfrissítések is hamar elérhetővé váljanak.

Látványos trükköket nem vetnek be, hogy maguk mellé állítsák a vevőket, a Nokia 8-ra nem lehet tollal rajzolni, számítógépként sem működik. Csak azt nem értjük, hogy miért választottak ekkora felbontású lcd panelt, ha a telefont nem akarják virtuális valóság megjelenítésére használni. Átlagos használatnál a full hd is bőven elég, a vr az, ami miatt érdemes több pixelt felhalmozni. Talán az van van emögött, hogy az új Nokia igazából nem a régi Nokián felnőtt idősebbeket, hanem épp egy jóval fiatalabb célközönséget szeretne megszólítani, és nekik a médiafogyasztás különösen fontos. A youtuber-generációnak persze a felvétel minősége is számít, ezért került a Nokia 8-ba pöpec kamera és a mikrofon.

Mindhárom kamerához, a két hátsóhoz és az elsőhöz is a Zeiss szállította a lencséket. A hátlapi szenzorok közül az egyik színes és 13 megapixeles, míg a második fekete-fehér. Ezek alacsony fényviszonyok közt dolgoznak össze, de külön is használhatók, ha például monokróm módban akarunk művészkedni. Néha azt vettük észre, hogy a telefon egy kicsit lassan fókuszál, és egy pillanatig gondolkodik exponálás előtt, a képek azonban elég jók lettek.

A Nokia 8 egyik különlegessége, hogy az első és hátsó kamerák is össze tudnak dolgozni, a "Bothie" névre keresztelt módban egyszerre készíthetünk első és hátsó felvételt. Ez tényleg ideális eszköz lehet youtuberek kezében, ha valamiért nem csak magukat akarják mutogatni, hanem valami mást is.  A kamerát kiegészítő OZO mikrofonrendszer - az októberben bezárt 360 fokos kamerás részleg terméke - pedig azt oldja meg, hogy a videóhoz felvett hang körbevegyen minket. Térszerű élményt ad, és tisztább hangot vesz fel, mint a legtöbb telefon mikrofonja.

Az élmezőny közepén

A Nokia 8 ott van a legjobbak közt, de feloldódik ebben a sűrű közegben, a jóval markánsabb tagok közt. A Samsung S8 és Note 8, az iPhone X és az LG V30 mellett nem biztos, hogy jó stratégia szürke eminenciásnak mutatkozni. A hivatalos kétszázezer forintos árhoz illett volna néhány extrát is odatenni, például a fröccsenésbiztos védelem helyett vízállóságot, amire akad néhány példa ebben az árkategóriában. Gond lehet ebből a középszerűségből, mert nagyjából ugyanezt a hardvert adja a OnePlus 5T, kicsit alacsonyabb áron, ugyanígy csinos fémházba burkolt tiszta Androiddal. Persze vannak webshopok, amelyek nagyjából egy áfányival olcsóbban, 160 ezer forint körüli áron adják a Nokia 8-at, és ez már közelebb állna a várt árhoz. 

Most dől el, hogy mennyit ér a Nokia jól csengő márkaneve, el lehet-e adni vele egy kiváló hardverű, ám a szolgáltatásaiban teljesen átlagos telefont. Arra sajnos ma már nem lehet építeni, hogy volt egyszer egy Nokia-gyár hazánkban, hiszen a HMD ugyanúgy Kínában gyártatja le a mobilokat, mint mindenki más. 

Frissítés: Tévesen írtuk a cikk korábbi változatában, hogy nem adnak gyorstöltőt a telefonhoz - ez benne van az alapkészletben.

Rovatok