Index Vakbarát Hírportál

Baj van, tízmillióval kevesebb iPhone 13-at fognak gyártani

2021.10.13. 17:11

A nemzetközi félvezetőhiány következtében tízmillióval csökkentette megrendeléseinek számát az Apple az iPhone 13-termékcsaládra vonatkozóan.

A Bloomberg értesülései szerint 2021-re kilencvenmillió iPhone-t gyártatott volna le az Apple a tervek szerint, azonban a chiphiány miatt csak nyolcvanmillió készülék kerülhet legyártásra.

Korábban úgy tűnt, hogy az Apple megússza az egész elektronikai piacot sújtó chiphiányt, mivel a világ legértékesebb technológiai vállalataként van olyan piaci helyzetben, hogy beszállítói a kedvében próbáljanak járni. A Broadcom és a Texas Instruments félvezetőhiány okozta csúszásai azonban az iPhone-ok OLED-kijelzőjét tápláló chipek, áramellátáshoz és vezeték nélküli kommunikációhoz használt alkatrészek hiányát okozzák, így egyes készülékekre akár több hetet is várniuk kell majd a megrendelőknek. A nagy chipgyártók korábban arra figyelmeztettek, hogy a hiány jövő évig is eltarthat, így kialakulhatnak hasonló helyzetek a későbbiekben is.

A hír hatására az Apple részvényeinek árfolyama 1,2 százalékkal csökkent, a Fehér Ház pedig figyelmeztetést adott ki az amerikai vásárlóknak címezve, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy nem biztos, hogy a karácsonyi szezonban mindent meg tudnak majd venni, amit akartak, de ne essenek pánikba. A Fehér Ház szerint rövid ideig tart majd ez az időszak, ám a gyártó cégek nem ilyen bizakodók. A chiphiány nemcsak az elektronikai iparágat, de az autóipart is érinti, a Škoda például múlt héten jelentette be, hogy csökkenteni kényszerült termelését.  • Hírek
  • Árfolyam

Rovatok