Index Vakbarát Hírportál

Feláldozzák az iPadet az iPhone-ért

2021.11.02. 10:40 Módosítva: 2021.11.02. 11:14

Az iPhone 13-as telefonok iránti megnövekedett érdeklődés nyomán csökkenti az iPadek gyártását az Apple, hogy azokat az alkatrészeket, amelyeket tudnak, inkább a legyártott telefonokba csoportosítsák át a táblagépekből. A korábban bejelentett kisebb volumenű gyártás és az elbukott hatmilliárd dollár mellett ez egy újabb jele annak, hogy a globális chiphiány az Apple-t sem kíméli.

Az iPadek és az iPhone-ok több azonos hardverkomponenst is használnak, köztük megegyező processzormagokat és perifériás chipeket, így lehetséges, hogy az Apple átcsoportosítja a nagyobb és jövedelmezőbb üzletágat képviselő telefongyártásba azt, amit nem gyártat le a táblagépekhez.

A Nikkei szerint az iPadeket készítő gyártósorok a tervezett kapacitás felével üzemelnek az elmúlt két hónapban, mivel a felhasználható alkatrészeket inkább az új iPhone 13-ak, illetve az Apple által még értékesített régebbi iPhone-ok gyártásához használják fel.

Az Apple a kereslet növekedését várja a karácsonyi szezonban az iPhone 13-as modellek iránt. A telefonok bizonyos konfigurációit a szeptemberi bemutatása óta nehéz beszerezni. Mindemellett az Apple táblagépeire is nagy a kereslet az előző évhez képest. 2021 szeptemberének végéig 40,3 millió iPadet értékesített az Apple, 17,83 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

2020-ban és 2021-ben megnövekedett kereslet jellemezte a táblagépeket és a számítógépeket, ugyanakkor a cég pénzügyi eredményei szerint így sem sikerült az elemzők által várt eredményeket elérni. A hosszú szállítási és várakozási idők pedig csak tovább nőhetnek, az Egyesült Államok vásárlóit már októberben arra figyelmeztették, ne pánikoljanak, ha a karácsonyi bevásárlás során nem sikerül mindent megvenniük.  • Hírek
  • Árfolyam

Rovatok