Index Vakbarát Hírportál

Honnan ismerlek? Teszten a Huawei Nova 10

2022.09.28. 15:28

A 2022-es berlini IFA-ról természetesen a Huawei sem maradt le, az expón több új terméket is bejelentettek. Érkezett új okosóra, a Watch D, valamint egy laptop is, számunkra a legérdekesebb két termék azonban egyértelműen a Nova 10 és 10 Pro volt, amelyek a kínai cég új középkategóriás telefonjai.

Sajnálatos módon idehaza csak az alapmodell, a Nova 10 kerül majd a boltok polcaira, a Prót egyszerűen be sem vezeti parányi országunkban a Huawei, így azt jobban szemügyre venni nem volt módunk, a mobilcsalád másik tagját azonban szerencsére kívül-belül le tudtuk tesztelni. A Nova 9 utódja sok téren nem változott az elődhöz képest, ami azt illeti, a hátlapi kameraszigeten, az elérhető színeken, valamint a kijelző és az akkumulátor méretén kívül jóformán minden ugyanaz maradt.

A dobozban a kötelező papírmunkán túl természetesen magát a mobilt, egy átlátszó szilikontokot, egy USB A-USB C töltőkábelt és egy 66 W-os adaptert találunk, amellyel szupergyorsan tölthetjük mobilunkat. A dobozból kivéve a készüléket egyből hatalmas kijelzője, üveg hátlapja és persze méretes, elképesztően extravagáns hátlapi kameraszigete tűnhet fel – utóbbiról azonban majd később. Mint írtuk, a készülék borítása félig műanyag, nálunk az ezüstszínű modell járt, amelynek hátlapi borítása egy matt, első tapintásra a csiszolópapírhoz hasonló bevonatot kapott. Érzetre egyébként ez korántsem a legkellemesebb készülékborítás, azt azonban meg kell hagyni, hogy a halvány csillogásnak köszönhetően meglepően jól néz ki.

Ne olyan hevesen

Kijelző tekintetében egy 6,67 hüvelykes, 1080 x 2400 képpontos, Full HD OLED-panelt kapunk, amely a mai sztenderdeknek megfelelően már képes a 120 Hz-es képfrissítésre is. A készülék belsejében a Qualcomm nyolcmagos, Snapdragon 778G névre keresztelt csipje ketyeg, amelyre ugyan teljesítmény tekintetében ebben a kategóriában még nem lehet panasz, mégiscsak egy másfél éves lapkáról beszélünk. A 120 Hz-es kijelzőn futó animációk fluidak, és alapjában véve a játékok esetében sem tapasztaltunk szaggatást, azonban ami a melegedést illeti, több problémánk is akadt.

Körülbelül tíz perc játszás vagy kamerahasználat után a készülék hátlapja már-már kellemetlen módon kezdett felforrósodni, aminek egyenesen arányos következménye volt a thermal throttling is, azaz a csipek automatikus teljesítmény-visszafokozása, hogy a lehető legminimálisabb hőt termeljék. Ilyenkor persze nem keveset veszít reszponzivitásából a készülék, a jó hír azonban az, hogy egy kis szoftveres optimalizálással minden bizonnyal javítani lehet majd a problémán. A 778 G-t egyébként 8 GB memória segíti, aminek köszönhetően több app egyszerre futtatásával sincs probléma.

A Nova 10-en Európában az androidos alapokra épülő EMUI 12, míg Kínában a HarmonyOS 2 fut, Google Play-szolgáltatásokat azonban egyik régióban sem kapunk – a kínai céget érintő korlátozásokról ezekben az anyagokban írtunk részletesebben. Újdonság, hogy a készülékekre előtelepítve érkezik egy GSpace nevű alkalmazás, amely egy harmadik féltől származó app, tehát nem a Google és nem is a Huawei áll mögötte. Az alkalmazással kikerülhetők a Huaweit érintő korlátozások, ehhez azonban az appon keresztül be kell jelentkeznünk a már meglévő Google-fiókunkba, arról pedig, hogy adatainkat hol és hogyan kezelik, a tesztidőszak alatt semmilyen tájékoztatást nem adott az alkalmazás, így egyelőre érdemes óvatosan bánni a lehetőséggel.

60 megapixeles szörnyeteg

A Nova 10 egyik legnagyobb újdonsága a nem kevesebb mint 60 megapixeles (f/1.8, 100°) szelfikamera, amellyel elsősorban a kreatív tartalomkészítőket szeretné elcsábítani a kínai cég. Az persze kérdéses, hogy miért van szükség egy ekkora felbontású előlapi kamerára – az általunk is tesztelt iPhone 14 Pro Max például 12 megapixelen sokkal jobb képeket készít –, azt azonban meg kell hagyni, hogy a Nova 10 előlapi kamerájával lőtt fotók is teljesen jó minőségűek.

A hátlapon egy hármas arzenál vár minket, amely egy 50 megapixeles fő kamerából (f/1.9, 27mm, PDAF), egy 8 megapixeles ultraszéles kamerából (f/2.2, 112°) és egy 2 megapixeles telefotó-kamerából (f/2.4) áll, amelyet, akárcsak a Honor 70, a Nova 10 is kizárólag mélységérzékelésre használ, különállóan nem tudunk képeket készíteni vele. Videózás terén 4K, 30 fps-ig mehetünk el, azonban pont úgy, mint a játék, a kamera használata közben is durván melegedni kezd a mobil, főleg a kameraegység alatt lévő területen. A telefonnal készített képek egyébként semmi újat nem hoznak a kategóriába, a kamerák minősége körülbelül a Honor 70-nel van egy szinten.

Vissza a 2010-es évekbe

A Huawei úgy gondolta, hogy új telefonjának egyik különlegessége a 60 megapixeles kamera mellett a vékonysága lesz, a Nova 10 ugyanis csak 6,9 mm vastag, ami egyébként pontosan megegyezik a mai napig legvékonyabbnak számító 2014-es iPhone 6 vastagságával. Az elmúlt években a gyártók ugyanis évről évre vastagabb mobilokat dobtak piacra, ami mögött minden esetben egyetlen tényező állt: a nagyobb akkumulátor és az ebből következő hosszabb üzemidő.

Nos, a kínai céget ez nem feltétlenül érdekelte, simán lefaragtak 300 mAh-t a Nova 9 akksijából, hogy a Nova 10-et a lehető legvékonyabbra tudják csinálni. Ennek a következménye a rossz hőelvezetés és az átlagon aluli üzemidő. Általános használat (tehát játék, közösségi oldalak böngészése, videónézés, telefonálás) mellett a Nova 10 4000 mAh-s akksijából körülbelül öt-hat óra képernyőidőt sikerült kifacsarni, ami kiemelkedőnek semmiképp sem mondható, de lassan már átlagosnak sem. Mindenesetre egy napot biztosan ki fogunk bírni a mobillal, hevesebb használat mellett a nap végére azonban mindenképp töltőhöz kell majd csatlakoztatnunk.

Szerencse, hogy a készülék dobozában ott csücsül a 66 W-os gyorstöltő, amellyel alig egy óra alatt ismét száz százalékon tudhatjuk a Nova 10 akkumulátorát, minden sokkal egyszerűbb lett volna azonban, ha a Huawei nem esik bele az Apple tíz évvel ezelőtti bakijába, és nem áldozza fel a kinézetet az üzemidő oltárán.

Honnan ismerlek?

A teszt végéhez közeledve nehéz elmenni amellett a tény mellett, hogy a Nova 10 néhány apró változtatást leszámítva kiköpött mása a nemrégiben általunk is tesztelt Honor 70-nek. A két telefonban jóformán ugyanaz a csip ketyeg ugyanannyi memória társaságában, illetve mindketten egy 6,67 hüvelykes Full HD felbontású kijelzővel rendelkeznek, amely mind külalakban, mind karakterisztikákban ugyanaz.

Szintén egyezik a két készülék külső formája, ugyanott helyezkednek el például a ki- és bekapcsoló-, valamint hangerőszabályzó gombok, illetve az USB-C-csatlakozó, a SIM-tálca, a mikrofon és az alsó hangszóró elhelyezkedése is megegyezik – annyi különbséggel, hogy míg a Honor 70-nél öt, addig a Nova 10-nél hat perforálás fedezhető fel.

A kijelző és a hátlap ugyanabban az ívben görbül rá az oldalsó keretre, a kamerák pedig első pillantásra különböznek, jobban szemügyre véve mégis láthatjuk, hogy valójában csak a külső borítás kapott más dizájnt.

A Nova 10 tehát egy meglehetősen furcsa mobil, amely a 240 ezer forintos ajánlott fogyasztói árral szemben csak annyit tud felmutatni az ugyanezért az arárt kapható Honor 70-nel szemben, hogy vékonyabb, és 60 megapixeles a szelfikamerája – cserében azonban kisebb az akkumulátora, gyorsabban melegszik, és a Google-szolgáltatásokat sem érjük el, csak a harmadik féltől származó GSpace alkalmazáson keresztül, amely, mint említettük, továbbra is kétes eredetű. A Huawei Nova 10 csillagezüst és csillagfekete színekben lesz kapható 239 990 forintos ajánlott fogyasztó áron a 128 GB tárhellyel szerelt modell esetén.  • Hírek
  • Hírek

Rovatok