Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik a legjobb telefonos asszisztens

2022.12.26. 10:01

A különböző gyártók évről évre egyre nagyobb versenyt vívnak a felhasználók kegyeinek elnyeréséért – nemcsak az okostelefonok ár-érték aránya, hanem például az olyan extra szolgáltatások terén is, mint a különböző okos asszisztensek.

Ezeket a felhasználók vagy imádják és szinte mindennap használják, vagy egyszerűen a hátuk közepére sem kívánják, azt azonban hiba lenne kijelenteni, hogy jelenlétük fölösleges, hiszen folyamatosan fejlődnek.

Többek között ezt hivatott letesztelni Marques Brawnlee is, a YouTube talán legismertebb teches arca, aki a saját maga által felállított éves hagyományoknak megfelelve idén is egymásnak eresztette az Apple-féle Sirit, az Amazon-féle Alexát, a Samsung-féle Bixbyt, valamint a Google egyszerűen csak Asszisztens névre keresztelt fejlesztését.

A teszt lényege az volt, hogy pontosan ugyanazokat a kérdéseket tették fel mind a négy személyi asszisztensnek, a próbatételt azonban néhány kacifántosabb kérdéssel is megspékelték. Például ha Marques rákérdezett arra, hogy milyen magas valaki, a következő kérdésben már nem említette az illető nevét, csak azzal folytatta a kérdéssort, hogy „mikor született ő” – ezzel tesztelve, hogy az asszisztensek mennyire képesek megérteni a különböző kontextusokat.

Az ádáz csata végén a Google Asszisztens győzedelmeskedett, köszönhetően a gyorsaságnak, a pontos forráshasználatnak és a kiemelkedő mesterséges intelligenciának, mely megbújik mögötte. A második helyre az Apple-féle Siri tudott felzárkózni, igaz, csúfosan lemaradva a Google asszisztensétől. A dobogóra elméletben még épphogy felállhatott a Samsung Bixbyje, míg az Amazon Alexája csúfos vereséget szenvedett – ami tulajdonképpen nem is meglepő, ez ugyanis az egyetlen olyan asszisztens, mely okostelefonok esetében nem a saját, natív platformján fut.

A teljes videót alább nézheti meg:  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok