Index Vakbarát Hírportál

Brutális chip kerülhet a jövő évi iPhone-okba

2022.12.30. 09:06

Alig egy héttel ezelőtt robbant be a hír, miszerint az Apple egy következő generációs GPU-n dolgozott az iPhone 14 Pro számára, de a fejlesztés végső fázisaiban egy olyan tervezési hibát találtak, mely miatt mindenképp el kellett vetniük a terveket.

A jelentés szerint a mérnökök „túl ambiciózusak” voltak az új funkciók hozzáadásával kapcsolatban, így a prototípusok sokkal nagyobb teljesítményfelvételt mutattak, mint amire a szimulált becslések alapján számítottak. A gyakorlatban mindez azt jelentette, hogy a chip a vártnál sokkal jobban igénybe vette az akkumulátort, így az üzemidő drasztikusan csökkent, huzamosabb használat után pedig termikus problémák is felmerültek.

Ezek után nem meglepő, hogy az Apple egy az egyben kukázta a papíron sugárkövetésre (Ray Tracingre) is képes grafikus egység A16-os terveit, annak lehetőségét azonban egyáltalán nem zárták ki, hogy azok egy következő generációban ne térhetnének vissza.

A 9to5mac-nek köszönhetően például már most betekintést kaphattunk abba, hogy nagyjából mire is lehet képes az iPhone 15-ös szériába szerelendő A17-es chip. Mint kiderült, a jövő évi iPhone 15, valamint az új M2 Pro chippel hajtott Macek várhatóan a vállalat új, 3 nm-es eljárását használják majd, ez pedig egy rendkívül nagy előrelépés.

Bár az Apple az iPhone 14 Pro modelleket tápláló A16 chipet egy 4 nm-es chipként említi, maga a gyártó, a TSMC már nem teljesen így fogalmaz, ők a processzorhoz használt N4-es eljárást az 5 nm-es technológia egy továbbfejlesztett változataként írják le, így a gyakorlatban az igazi ugrást jövőre figyelhetjük meg.

Ezért fontos a nanométer

Az új eljárásgenerációk lehetővé teszik, hogy a fejlesztők nagyobb teljesítményt préseljenek bele egy ugyanolyan méretű chipbe, vagy a korábbival közel azonos teljesítményt egy sokkal kisebb chipbe – ezzel lavírozva a tökéletes teljesítmény és a kiemelkedő üzemidő egyensúlya között.

A TSMC szerint a 3 nm-es eljárások jobb teljesítményt nyújtanak, mint az 5 nm-es chipek, miközben mintegy 35 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak majd.

Papíron ez rendkívül nagy előrelépésnek mondható, melyre minden bizonnyal szükség is lesz, az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max ugyanis nem minden esetben nyűgözi le üzemidejével a felhasználókat – a mobilokba szerelt 120 Hz-es technológiával ellátott mindig ébren kijelző ugyanis egy igazi energiavámpír lett.  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok