Index Vakbarát Hírportál

A középkategóriába is berobbant a 200 megapixeles kamera

2023.04.16. 19:24

A barcelonai 2023-as MWC és a Xiaomi 13-as széria bejelentése után nem pihent meg a kínai vállalat, alig egy hónappal később, egy márciusi esemény során ugyanis idehaza is bemutatták a Redmi Note 12-es sorozatot, amely nem kettő, nem három, hanem egyenesen négy új készülékből áll, ezzel a középkategória egy egészen széles skáláját lefedve.

Míg a Xiaomi Redmi Note 12 inkább az alsó középkategóriát képviseli, addig a Redmi Note 12 Pro+ már a felső középkategóriára hajaz, köszönhetően az olyan extráknak, mint például a 200 megapixeles hátlapi kamera, a 120 wattos gyorstöltés vagy a 120 hertzes képfrissítés – de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mit tudnak az új készülékek!

Mint említettük, a Xiaomi négy új modellt leplezett le budapesti eseményén, ezek közül a szerkesztőségünkben három járt: a Redmi Note 12 5G, a Redmi Note 12 Pro és a Redmi Note 12 Pro+, tehát a széria belépőszintű modelljét, a Redmi Note 12-t nem tudtuk megnézni, az igazi érdekességeket azonban egyébként is a Pro modellek rejtik.

A 2020-as évek trendjeivel ellentétben a Xiaomi továbbra is kifejezetten nagy dobozban szállítja készülékeit, aminek legfőbb oka, hogy azok nemcsak a kötelező papírmunkát, az adott telefont és egy adatkábelt tartalmaznak, hanem egy töltőadaptert, illetve egy átlátszó szilikontokot is találunk a dobozban, ami abszolút plusz, a készülékek védelmére ugyanis már nem kell költenünk, még ami az előlapot illeti, sem, a telefonok ugyanis fóliával érkeznek.

Egyértelmű ikertestvérek

A bemutatott készülékek nem meglepő módon rendkívül hasonlítanak egymásra – nemcsak megjelenés, hanem specifikációk tekintetében is, és bár a Redmi 12 Pro és Pro+ egy külön alcsaládot alkotnak, utóbbira megjelenésben sokkal inkább hajaz a Redmi 12, köszönhetően a matt hátlapi borításnak, mely vízesésként görbül a telefont körülfogó keretre.

Mind a három készülék egy teljesen sík, 6,67 hüvelykes, 1080 × 2400 képpontos, 120 hertzes képfrissítésre képes OLED-kijelzőt kapott, amelyet az alapmodell esetében Gorilla Glass 3, míg a Pro modellek esetében Gorilla Glass 5 véd a karcok és ütődések ellen. Szintén a Pro modellek javára szól, hogy az ezekben a mobilokban fellelhető kijelzők már Dolby Vision és HDR10+ szabványokkal is rendelkeznek, így a látványra abszolút nem lehet panasz.

A tesztidőszak alatt sem a színekre, sem a betekintési szögekre nem tudtunk negatívumokat találni, egyedül a fényerő az, amelyben elmaradnak a Redmi 12-es mobilok a csúcskategóriától – azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem is egy ligában versenyeznek, bár az olyan jelzőknek köszönhetően, mint a Pro vagy a Pro+, egy laikus hajlamos lehet azt hinni, hogy egy csúcskategóriás készülékkel lesz dolga.

Hozzák a kötelezőt

A Redmi Note 12 belsejében egy Qualcomm-féle Snapdragon 4 Gen 1-es lapka ketyeg (2 × 2.0 GHz Cortex-A78 és 6x1.8 GHz Cortex-A55), ami a kategóriához képest kielégítő teljesítményt nyújt, a tesztidőszak alatt melegedést nem tapasztaltunk, és az egyszerűbb játékokkal sem gyűlt meg a készülék baja. Ami már fogszívósabb, az a mindösszesen 4 gigabyte-nyi memória jelenléte, ami egyértelműen kevésnek bizonyul az Android 13-as alapokra épülő MIUI 14-nek.

A Pro modellekben ezzel szemben már egy Dimensity 1080-as chip (2 × 2.6 GHz Cortex-A78 és 6x2.0 GHz Cortex-A55) kapott helyet, aminek köszönhetően sokkal jobb lett a mobilok teljesítménye, a 8 gigabyte memóriának hála pedig több alkalmazás egy időben való futtatása sem kell hogy álom maradjon. Jó hír, hogy melegedést a Redmi Note 12 Pro és Pro+ telefonoknál sem tapasztaltunk – már ha az energiaigényes feladatok végrehajtásáról beszélünk, töltés közben ugyanis már teljesen más a helyzet, de erről majd később.

Befutott a 200 a középkategóriába is

Kamerák tekintetében mindhárom készülék azonos koncepciót vonultat fel, azonban specifikációk tekintetében már eltérő lencsékkel dolgoznak. A Redmi 12-ben egy 48 megapixeles (f/1.8, PDAF) nagy látószögű, egy 8 megapixeles (f/2.2, 120˚, 1/4", 1.12µm) ultra nagy látószögű és egy 2 megapixeles (f/2.4) makrokamerát találunk – utóbbi kettőt, akárcsak a Galaxy A szériás mobilok esetében, itt is érdemes mellőzni, a főkamerával azonban kifejezetten jó képeket is lőhetünk, főleg kedvező fényviszonyok mellett.

A Redmi Note 12 Próban és Pro+-ban csak a nagy látószögű kamerát cserélte a Xiaomi, előbbiben egy 50 megapixeles (f/1.9, 24mm, 1/1.56", 1.0µm, PDAF, OIS) egység kapott helyet, míg utóbbiban egy 200 megapixeles (f/1.7, 24mm, 1/1.4", 0.56µm, PDAF, OIS), melyet korábban csak a csúcskategóriás mobilok mezején láthattunk. Korábban a Samsung zászlóshajójában néztük meg, mire képes egy 200 megapixeles szenzor, melynek előnyeit legfőképp abban találtuk, hogy a brutális felbontásnak köszönhetően utólag is kvázi minőségvesztés nélkül vághatunk bele a képbe.

Hasonló mondható el a Redmi Note 12 Pro+-ban fellelhető 200 megapixeles főkameráról is, a Galaxy S23 Ultrával, és az ezzel készített 200 megapixeles képek között azonban ég és föld a különbség. Félreértés ne essék, a Xiaomi készülékével lőtt 200 megapixeles fotók is megadják azt a luxust, hogy utólagosan átméretezzük őket, dinamikatartományban és színhűságben azonban abszolút a Samsung készüléke a nyerő.

Öt perc több mint elég lesz

Az új készülékek egyaránt támogatják a gyorstöltést, a Redmi Note 12 egészen pontosan 33 wattig, a Redmi Note 12 Pro 67 wattig, míg a Redmi Note 12 Pro+ egészen 120 wattig, aminek köszönhetően kevesebb mint húsz perc alatt 100 százalékig tölthetjük telefonunkat, így ha merülőfélben vagyunk, és csak öt percünk van tölteni a mobilunkat, ez az idő bőven elég lesz arra, hogy egy fél napig még minimum életben tartsuk a telefonunkat.

A három készülék közül egyébként mindegyik egy 5000 milliamperórás telepet kapott, aminek köszönhetően az üzemidőre nem lehet különösebb panasz, egy teljes töltéssel használattól függően egy-másfél napot húzhatunk ki, ami tökéletesen megfelel a mai sztenderdeknek.

Összegezve

A Xiaomi Redmi Note12-es család tehát egy kifejezetten jól összerakott széria lett, az összeszerelési minőség, a teljesítmény és az árazás is rendben van, nem is beszélve az olyan, manapság már elfeledettnek hitt extrákról, mint például a jackcsatlakozó vagy az infravörös sugárzó, amelyek mind a három általunk tesztelt modellben megtalálhatók.

Ahogyan azt már korábban is említettük, a Xiaomi új készülékei egyértelműen a Samsung Galaxy A14, Galaxy A34 és Galaxy A54-es mobilok kihívói, összevetésük azonban nem olyan egyszerű, a két mobilcsalád ugyanis más-más területeken tündököl, az azonban mindenképp a kínai gyártó javára szól, hogy készülékeiket olcsóbban kínálják. A Redmi Note 12-höz már 90 ezer forintért, míg a Redmi Note 12 5G-hez már 120 ezer forintért hozzájuthatunk. A Pro modellek egy fokkal drágábbak, 155 és 190 ezer forintért kerülnek a boltok polcaira, ez azonban, mint írtuk, még mindig kevesebb, mint a Galaxy A34 és Galaxy A54 mobilok 170, valamint 195 ezer forintos indulóára.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok