Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták az eddigi legérdekesebb hajlítható telefont

2023.05.11. 10:43
Szó szerint éveken át tartó pletykák és szivárogtatások után a Google magyarországi idő szerint szerda este végre bemutatta a Pixel Foldot, a vállalat első összecsukható, hajlítható telefonját. Az 1799 dolláros (kb. 611 ezer forintos) készülék egyértelműen a Samsung Galaxy Z Fold 4-gyel szeretne szembeszállni, melyet a specifikációk alapján bátran meg is tehet. Mutatjuk, mivel is kecsegtet a Pixel Fold.

Bár ez a Google első próbálkozása az összecsukható telefonok terén, hamar egyértelművé vált, hogy a Samsunggal ellentétben az amerikai gyártó semmiképp sem egy prototípust ad a vásárlók kezébe, hanem egy kifejezetten kiforrott, jól összerakott készüléket. A Pixel Fold kialakítása esztétikus, összecsukva pedig az egyik legvékonyabb hajlítható telefon, így a Google azokat a sztereotípiákat is szeretné el hessegetni, miszerint a hajlítható készülékek nem alkalmasak a mindennapi használatra.

A Pixel Fold kifejezetten kompakt méretekkel rendelkezik, az előlapot egy 5,8 hüvelykes kijelző borítja, míg kinyitva a készüléket egy 7,6 hüvelykes panel fogadja a felhasználókat, hogy még több terük legyen bizonyos alkalmazások futtatására.

Egy igazi Pixel mobilhoz hűen a készülék kiemelkedő kamerákkal rendelkezik, egyenesen öttel. Ezekből egy-egy 8,3 megapixeles szenzort az előlapon és a belső kijelző fölött találunk, míg a hátlapon egy 48 megapixeles, optikailag stabilizált fő kamera, egy 10,8 megapixeles, ultranagy látószögű és egy 10,8 megapixeles, ötszörös zoomolásra képes teleobjektív fogad minket. A kamera funkciói és képességei hasonlóak a Pixel 7 Prónál elérhetőekhez, a Google azonban leszögezte,

hogy a Pixel Fold esetében más szenzorokat használtak, a 7 Pro nagyobb szenzorait ugyanis nem tudták a Fold vékony keretébe illeszteni.

A mobil belsejében a Google saját fejlesztésű, nyolcmagos Tensor G2-es chipje ketyeg 12 gigabyte memória társaságában, míg az egésznapos üzemidőért egy 4821 milliamperórás telep felel.

Mindent megváltoztat

Amellett, hogy a Pixel Fold a Google első hajlítható telefonja lett, a készülék más miatt is kifejezetten érdekes lehet. Legfőképp azért, mivel a Google felel az Android fejlesztéséért is – azért a rendszerért, melyre szinte az összes többi gyártó hajlítható mobilja használ. Az amerikai gyártó eddig nem sok figyelmet szentelt az ilyen készülékükre, így rengeteg volt a szoftveres hiányosság és a kiaknázatlan funkció,

így azonban, hogy saját érdekükké is vált az Android hajlítható kijelzővel szerelt mobilokra való optimalizálása, a következő hónapokban, években azt láthatjuk majd, hogy egyre több funkció és alkalmazás kap támogatottságot más gyártók készülékein is.

Mint azt korábban említettük, a Pixel Fold meglehetősen borsos, 1800 dolláros indulóáron kerül a boltok polcaira – ezért cserébe 256 gigabyte tárhelyet ad a Google. A készüléket porcelán és obszidián nevezetű színvariációkban lehet majd megvásárolni, a felhasználók azonban előreláthatólag csak az év második felében kaparinthatják meg a készüléket, melyen már Android 14 fog futni.  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok