Index Vakbarát Hírportál

Egy az egyben kiszivárgott a következő csúcskategóriás telefon

2023.05.24. 07:22

Alig két hete, hogy a Google leleplezte pénztárcabarát telefonját, a Pixel 7a-t, máris következő készülékükről olvasni pletykákat – sőt mit több, látni videókat, melyeken teljesen egészében megtekinthető a telefon. Természetesen a Pixel 8 Próról van szó, a keresőóriás következő csúcskategóriás mobiljáról, mely a jelenlegi információk alapján valamikor ősszel fog megjelenni, így kifejezetten furcsa lehet, hogy már most kiszivárgott a telefon.

A Google azonban mindig is arról volt ismert, hogy bizonyos esetekben hetekkel-hónapokkal a hivatalos bemutató előtt megmutatják új készülékeiket. 2019-ben a Pixel 4 dizájnját például már júniusban leleplezték, szimplán csak azért, mert elkezdett néhány pletyka terjedni annak kinézetéről – illetve azt is szerették volna megelőzni, hogy azzal gyanúsítsák őket, hogy telefonjuk hátlapi kameraszigete az iPhone 11-es széria másolása lenne, akkoriban ugyanis még nem volt teljesen tiszta, hogy az Apple hogyan is fogja kivitelezni az azóta ikonikussá vált háromkamerás megoldását.

A Pixel 8 Pro alapjaiban véve ugyanazt a dizájnvonalat fogja továbbvinni, melyet a Pixel 6-tal indított el a Google, a videó alapján azonban több finomhangolást és egy felettébb különleges új szenzort is találhatunk a készülék hátlapján.

A Pixel 8 Póról készült videót Kuba Wojciechowski szivárogtató és a 91Mobiles tette közzé, nem meglepő módon azonban azt alig a feltöltés után törölték szinte mindenhonnan. Szerencsére azonban ez az idő is elég volt ahhoz, hogy a témában jártasak kellően szemügyre vegyék az új készüléket, melynek egyik legnagyobb újdonsága egy beépített infravörös hőmérő lesz – hogy miért, azt azonban senki sem tudja.

Egy új szenzor jöhet?

Az új érzékelő már egy korábbi szivárogtatásban is feltűnt, akkor azonban senki sem hitte el, hogy a Google tényleg egy hőmérőt fog a legújabb telefonjába szerelni, a többség ugyanis abban reménykedett, hogy a keresőóriás ehelyett egy, az iPhone-okból már megismert LiDAR-szenzorral vértezi fel a legújabb Pixelt. Mint ismeretes, a LiDAR-nek köszönhetően a készülékek kamerája gyengébb fényviszonyok között is könnyebben tud fókuszálni, illetve portréképek készítésekor nagyobb pontossággal határozza meg az alany körvonalait – így számos előnnyel bír.

Ennek ellenére a Google mégis egy érintés nélküli hőmérő integrálása mellett döntött, mely pontosan úgy működik, mint a koronavírus-járvány során számos helyen alkalmazott hőmérők, melyeket elég volt csak a bőrfelület közelébe vinni. Úgy tűnik azonban, hogy az érzékelő más tárgyak hőmérsékletét is képes lesz leolvasni, így a beépített kamera alkalmazás egy hőkamera-funkciót is kaphatna, a szenzor és a kamerák együttműködésére azonban egyelőre semmi sem utal.

Alább azt a vélhetően kizárólag Google-alkalmazottak számára készített videót láthatja, melyen a Pixel 8 Pro új szenzorát és testhőmérő-funkcióját mutatja be egy alany. A videón látható nő a telefon hátlapját először homlokához emeli, majd lassan elfordítja a halántéka felé, mellyel véget is ér a mérés. 

A szenzor által generált adatokat a jelek szerint kizárólag a készülékeken fogja tárolni a Google, melyet az Android Private Compute Core-ban dolgoznak majd fel. A Google munkatársai állítólag már tesztelik is a funkciót – feltehetően ezért készülhetett el a korábban említett videó is. A hőmérséklet-érzékelő egyébként várhatóan kizárólag a Pixel 8 Próban lesz megtalálható, az alap Pixel 8 nem kapja meg ezt az újdonságot.

Lehet, hogy a Google ezúttal is hamarabb lép

Ahogy azt korábban említettük, nem lenne meglepő, ha a szivárogtatások tudatában a Google már a napokban leleplezné a Pixel 8-as mobilok kinézetét, annak ellenére, hogy azok megjelenésére csak valamikor ősszel, október és november környékén lehet számítani. 

Az említett szenzor mellett az új csúcsmobilok minden bizonnyal megkapják a Google saját fejlesztésű Tensor G3-as rendszerchipjét, illetve a Pro modell esetében arról is olvasni lehet, hogy a kijelző már teljesen sík lesz – az árazásról, a kamerák fejlődéséről és egyéb finomhangolásokról azonban egyelőre még nem sokat tudni.  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok