Index Vakbarát Hírportál

A legjobb hajlítható telefon lehetne, de az élet közbeszólt

augusztus 8., 06:29 Módosítva: 2022.08.08 19:22
0

Három évvel ezelőtt egy teljesen új irány jelent meg az okostelefonok piacán, a Samsung jóvoltából 2019 szeptemberében ugyanis hivatalosan is a boltok polcaira került a Galaxy Fold, mely a koreai cég első hajlítható kijelzővel felvértezett telefonja lett. A Fold érkezéséről persze már régóta hallani lehetett, így természetesen a konkurencia is rákapcsolt egy hasonló tulajdonságokkal felvértezett mobil kifejlesztésére. A Huawei első próbálkozása alig két hónappal a Samsung készüléke után jelent meg, mely bár koncepciójában szintén egy hajlítható, összecsukható mobil volt, egy teljesen más formatervvel állt elő, mint a Samsung készüléke.

A kínai cég első hajlítható telefonja, a Mate X nagyobb kijelzője ugyanis nem a „szendvics” belsejében, hanem a készülék körül bújt meg, összecsukott állapotban ezzel a kijelző egyben a hátlap egy részévé is vált. Mate X2 néven persze készült a vállalatnak egy, a Galaxy Fold mobilokhoz hasonló kivitelezése is, a Mate X igazi utódja azonban a Mate Xs lett, ami tovább finomította az egyébként remek formatervet, a Huawei idén nyáron megtartott isztambuli sajtóeseményén pedig Európában is hivatalossá vált a Mate Xs 2, mely megmutatta, hogyan is kell kinéznie egy hajlítható mobilnak 2022-ben.

Tovább

Megnéztük, mit tud a Honor a csúcskategóriában

július 31., 05:55 Módosítva: 2022.08.01 12:13
0

Kicsivel több mint egy évvel a Honor Huaweitől való különválása után a 2022-es barcelonai MWC keretein belül a kínai vállalat bemutatta az első prémium kategóriás mobilcsaladját, a Magic4 sorozatot, amely az alapmodell mellett Lite, Pro és Premium verziókkal is rendelkezett. Korábban már megnéztük, hogy mit tud a legkisebb testvér, most pedig arra volt lehetőségünk, hogy az európai piacon forgalmazott legerősebb modellt is górcső alá vehessük – teszten a Honor Magic4 Pro.

A dobozt kinyitva egyből a meglehetősen masszív méretű telefon tárul elénk, míg alatta az olyan kötelező kiegészítőkkel találkozhatunk, mint például a töltőkábel. Manapság már különlegességnek számít, de a Magic4 Próhoz egy töltőfej is jár, méghozzá nem is akármilyen – segítségével 100W-os sebességgel is tölthetjük a készülékünket. A dobozban ezek mellett megtaláljuk még a szokásos papírmunkát, illetve egy átlátszó szilikontokot is, mely tökéletesen illeszkedik a készülékre.

Tovább

Figyelemre méltó iPhone-app, amelyet tán sosem használ

június 20., 05:53 Módosítva: 2022.06.20 15:56
35

A korábbi epizódoktól eltérően most egy nagyobb volumenű funkcióval, pontosabban egy izgalmas gyári alkalmazással ismerkedünk meg közelebbről. A Parancsok alkalmazás sokkal többre képes és közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik megnyitásakor.

Először is, mi az a Parancsok – Shortcuts?

A Parancsok lényegében utasítássorozatok, amelyeket mi, felhasználók hozhatunk létre az alkalmazásban. Készíthető egészen egyszerű és több ezer lépésből álló sorozat is. Az igazán szuper az, hogy az elkészített shortcutok megoszthatók, bárkiét használhatjuk, így gyakorlatilag végtelenek a lehetőségek. 

Tovább

A funkció, amelyről minden szülő álmodik

június 13., 06:51 Módosítva: 2022.06.13 19:58
109

A korábbi epizódoktól eltérően most egy nagyobb volumenű funkciót, a képernyőidőt fogjuk részletesen bemutatni. Szülőknek remek eszköz a gyerek telefonozását monitorozni és szabályozni. Ugyanakkor a saját fejünkre is koppinthatunk, ha túl sokat időzünk naponta az eszközeinken.

Screenshot 2022-06-12 at 14.22.10.png
Fotó: Apple Support / YouTube

Sok vád érte 2018 előtt is a nagy okostelefon-gyártó cégeket, miszerint az eszközeik annyira addiktívak, hogy sok esetben több kárt okoznak, mint hasznot. A techvállalatok érdeke logikusan az, hogy minél többet használjuk a termékeiket. Így könnyen lehet, hogy a nyomásra válaszul készültek el Androidra és iOS-re egyaránt a digitális függőséget kontrollálni hivatott funkciók.

Tovább

Öt népszerű iPhone-modellt is kivégzett az Apple

június 9., 06:09 Módosítva: 2022.06.10 06:58
168

A június 6-án megrendezett World Wide Developer Conference (WWDC) nyitóműsora a vártnál több meglepetést is tartogatott, arra azonban senki sem számított, hogy egyszerre többgenerációnyi iPhone-t is támogatás nélkül hagy az Apple.

GettyImages-606021900
Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

Mint arról az Index is beszámolt, az iOS 16 teljesen átszabja a zárképernyő működését, ezek mellett pedig még számtalan más fejlesztéssel kényezteti majd a felhasználókat – a sok újdonság közepette arról azonban sokan megfeledkeztek, hogy melyek lesznek azok az eszközök, melyeket a legújabb iOS támogatni fog.

Tovább

Ha ezt elolvassa, többé nem fog ugyanúgy képeket küldeni

június 6., 07:50 Módosítva: 2022.06.07 10:59
11

Áttekintés az egészen egyszerű funkcióktól a kevésbé nyilvánvalókig, ami hasznos lehet a mindennapi használatban. Kiindulva abból a hipotézisből, miszerint sokan csak ösztönösen és célirányosan néhány alapvető dologra használják méregdrága készüléküket.

Everything New With Camera & Photos in iOS 14! 30+ Changes & Fea
Fotó: AppleInsider / Youtube

Cikksorozatunk hatodik részében különböző intuitív gesztusokkal ismerkedünk és sok más mellett elmerülünk az arcfelismerő képességeiben. 

Tovább

Okostelefont keres a gyerekének? Ez lesz az!

június 1., 19:25 Módosítva: 2022.06.02 19:27
3

A 2022-es barcelonai MWC-n a Honor igazi nagyágyúként jelentette be legújabb prémium kategórás mobilcsaládját, a Magic4 szériát, amely akkor a Honor Magic4-ből és a Magic4 Próból állt, alig egy hónappal később, márciusban azonban a hazai piacra is befutott a Magic4 Lite 5G, amely a felszínen a nagy tesókéhoz hasonló teljesítményt nyújtana – sokkal kedvezőbb áron.

A dobozból kibontva a mobilt egyből három dologra lehetünk figyelmesek: a hatalmas kijelzőre, a hátlapon elhelyezkedő, tekintélyt parancsoló, kör alakú kameraszigetre, amely zavarba esés nélkül foglalja el a készülék hátsó részének egyharmadát – de erről majd később –, valamint a műanyag hátlapra, amelynek a színe ugyan pompás, de úgy gyűjti az ujjlenyomatokat, mintha kötelező lenne. A kijelző egy 6,81 hüvelykes, Full HD felbontású, IPS LCD panel, amely 500 nites maximális fehér fényerő kibocsátására képes. Összességében tehát egy meglehetősen átlagos panelről beszélünk, a 120 Hz-es képfrissítési képesség és a meglepően jó színhűség azonban dob egy kicsit a használati élményen.

Tovább

Siri továbbra is ostoba, de gépel és robotol helyettünk

május 30., 17:11 Módosítva: 2022.05.31 12:11
1

Áttekintés az egészen egyszerű funkcióktól a kevésbé nyilvánvalókig, ami hasznos lehet a mindennapi használatban. Kiindulva abból a hipotézisből, miszerint sokan csak ösztönösen és célirányosan néhány alapvető dologra használják méregdrága készüléküket.

Cikksorozatunk ötödik részében néhány egyszerű funkcióval melegítünk, átnézzük a Safarit, szóba állunk a Sirivel, igazi asszisztensként gépeltetjük is.

Tovább

Egy trükkel poloskává alakítható az iPhone

május 23., 13:06 Módosítva: 2022.05.24 13:06
82

Áttekintés az egészen egyszerű funkcióktól a kevésbé nyilvánvalókig, ami hasznos lehet a mindennapi használatban. Kiindulva abból a hipotézisből, miszerint sokan csak ösztönösen és célirányosan néhány alapvető dologra használják méregdrága készüléküket.

Cikksorozatunk negyedik részében foglalkozunk a kezdőképernyővel, a kijelzőn megjelenő tartalmak felvételével és a megosztással, valamint egy újabb bónusz trükkel. 

Tovább

Titkos albumba rejthetjük el féltett képeinket iPhone-on

május 16., 16:02 Módosítva: 2022.05.17 06:03
23

Áttekintés az egészen egyszerű funkcióktól a kevésbé nyilvánvalókig, ami hasznos lehet a mindennapi használatban. Kiindulva abból a hipotézisből, miszerint sokan csak ösztönösen és célirányosan néhány alapvető dologra használják méregdrága készüléküket.

Cikksorozatunk harmadik részében a megszokotthoz képest több, de egyszerűbb funkción megyünk végig, megkoronázva egy másfél évtizedes iPhone-mumussal.

Tovább

Új chip nélkül érkezhet az iPhone 14

május 10., 15:01 Módosítva: 2022.05.11 09:15
0

Ilyet eddig csak a 2013-as iPhone 5c- és az azt követő iPhone SE-modelleknél tapasztalhattunk, arra azonban még soha nem volt példa, hogy valamelyik új, zászlóshajónak szánt mobiljába ne helyezne új rendszerchipet az Apple – a hírek azonban hónapok óta erről szólnak.

Az első erről szóló pletykák az iPhone-minisorozat kivégzéséről szóló találgatásokkal szimultán láttak napvilágot, márciusban azonban még az egész internet kételkedve fogadta ezeket. A szivárogtatásról méltán híres Ming-Chi Kuo, akinek találgatásairól itt az Indexen is többször beszámoltunk már, hónapokkal később is köti az ebet a karóhoz, és állítja, száz százalékig biztos benne, hogy korábbi szivárogtatása, miszerint az iPhone 14 és 14 Max nem kap új chipet, igaz.

Tovább

Hogyan digitalizálhatsz bármilyen szöveget iPhone-nal?

május 9., 11:53 Módosítva: 2022.05.15 17:12
0

Áttekintés az egészen alapvetőnek tűnő dolgoktól a kevésbé nyilvánvaló funkciókig. Minden, ami hasznos lehet a mindennapi használatban, abból a hipotézisből kiindulva, hogy sokan ösztönösen és célirányosan csak néhány alapvető dologra használják méregdrága készülékeiket.

Cikksorozatunk második részében szövegszkennelést, még több navigálást egyszerűsítő trükköt és egy bónusz funkciót hoztunk.

Tovább

Elbúcsúzhatunk a jövendőbeli iPhone miniktől

május 6., 09:53 Módosítva: 2022.05.06 21:56
0

Az Apple még 2020-ban, az iPhone 12-es szériával mutatta be az első mini iPhone-t, ezzel kvázi feltámasztva a kompakt, ám bivalyerős telefonok piacát, a 13-as szériával pedig tovább fejlesztették mindazt, amit egy évvel ezelőtt elkezdtek. Hiába azonban a rengeteg pozitív visszajelzés, a mobil eladásai nem hozzák az almás cégtől elvárt szintet, így hát az iPhone-ok következő generációjából teljesen ki is vezetik azt.

Az első pletykák a mini iPhone-ok beszüntetéséről még márciusban röppentek fel, akkor a 9to5 Mac forrásai szerint arról szólt a fáma, hogy a 2022-es kínálat – akárcsak az előzőek – négy modellből fog állni, a minikiadás azonban ezúttal már kihagyásra kerül. 

Tovább

Mit csinál az iPhone, ha megkocogtatod a hátulját?

május 2., 12:21 Módosítva: 2022.05.03 13:54
0

Áttekintés az egészen alapvetőnek tűnő dolgoktól a kevésbé nyilvánvaló funkciókig. Minden, ami hasznos lehet a mindennapi használatban abból a hipotézisből kiindulva, hogy sokan ösztönösen és célirányosan csak néhány alapvető dologra használják méregdrága készülékeiket. A haladó felhasználók pedig tesztelhetik, mennyit ismernek a felsorolt funkciókból.

Új cikksorozatunkban az Apple telefonos szoftverének kényelmi funkcióit és eldugottabb trükkjeit mutatjuk be. A cél, hogy bemutassuk, milyen lehetőségek rejlenek az unalmasan egyszerűnek tűnő, mégis izgalmasan sokszínű szoftverben. 

Tovább

Háromnapos üzemidő? Lehetséges! Teszten a Nokia G21

április 21., 20:12 Módosítva: 2022.04.22 10:18
21

Manapság már szinte senkinek az érdeklődését nem kelti fel egy új Nokia telefon érkezése, pedig a finn gyártó még úgy is tud meglepetéseket okozni, hogy eszük ágában sincs a csúcskategóriában versenyezni.

Egyik legújabb mobiljuk, a G21 mind árban, mind specifikációiban a belépőszintet képviseli, így nem érdemes tőle csodákat várni – egy dolgot azonban hihetetlenül jól tud.

 

Mivel nem egy prémium kategóriás készülékről beszélünk, így annak csomagolása is meglehetősen átlagos. A kartondoboz oldalából tudjuk kicsúsztatni a bölcsőt, amely a mobilt tartja, alatta a szokás papírokat, valamint kiegészítőket találjuk, ami ez esetben egy fekete színű, egyméteres USB-A–USB-C töltőkábelben és egy 10 wattos adapterben merül ki. Kézbe véve a készülék meglepően kényelmes, bár sokak számára elsőre fura lehet a teljesen műanyag borítás, érzésre leginkább a 2010-es évek mobiljait idézi. A műanyag használatának azonban van egy jó tulajdonsága is, gigászi mérete ellenére a G21 egy kifejezetten könnyű mobil, mindösszesen 190 grammot nyom.

 

Tovább

Indiában gyártják az iPhone 13-at

április 12., 10:20 Módosítva: 2022.04.12 16:37
0

Az Apple megerősítette, hogy elköltöztette Kínából népszerű okostelefonja gyártását.

Tovább

A Samsung is felfedte új középkategóriás telefonjait

március 17., 19:12 Módosítva: 2022.03.18 10:55
14

Bemutatkozott a Samsung Galaxy A33 5G és A53 5G, a dél-koreai gyártó kedvezőbb árú, ám meglepően jó specifikációkkal rendelkező készülékcsaládjának új generációja, amely nemes kihívója lesz a harmadik generációs iPhone SE-nek.

Király kijelző, király kamera, hosszan tartó akkumulátoridő

– továbbra is ebben a szentháromságban szeretne erős lenni a Galaxy A-széria, melyet kisebb-nagyobb sikerrel be is tud váltani, ebben az árkategóriában azonban szinte minden területen kompromisszumokat kell kötnünk.

A marketing alapján egyértelműen fiataloknak szánt új mobilok a már megszokott fehér és fekete mellett egy teljesen új királykék (amely ne tévesszen meg senkit, valójában egy púderkék szín) és királybarack (amely tulajdonképpen az eddig is ismert arany) színekben lesznek elérhetők 128 vagy 256 GB beépített tárhellyel, melyet akár 1 TB-os memóriakártyával is bővíthetünk.

Tovább

Minden, amit az új iPhone SE-ről tudnia kell

március 9., 11:15 Módosítva: 2022.03.10 09:17
8
Hosszú várakozás után március 8-án este végre megtartotta tavaszi termékbemutatóját az Apple, mely egyértelműen felülmúlta a várakozásokat, ugyanis a már-már megszámlálhatatlanul sok szivárogtatás és pletyka ellenére is tudott meglepetést okozni az almás cég.

Röviddel a bemutató kezdete után Tim Cook, az Apple vezérigazgatója már rá is tért az iPhone-okat érintő frissítésekre, bejelentette, hogy hamarosan teljesen új, zöld és alpesi zöld színekben érkezik az iPhone 13 és 13 Pro, valamint hogy az ezekben a telefonokban is ketyegő A15-ös chipet egy újabb mobil is megkapja,

méghozzá a harmadik generációs iPhone SE.

Az új iPhone, akárcsak az előző SE, az iPhone 8-ból megismert külsőt kapta meg, maradt tehát a már jól megszokott home gombos, alumíniumkeretes, üveghátlapos design, utóbbi azonban már az okostelefonok számára elérhető legerősebb. Emellett a színek tekintetében is történt egy apró változás, a Product RED variáció mellett ugyanis már nem fekete és fehér, hanem a nagyon enyhe kékes beütéssel rendelkező éjfekete és csillagfény elnevezésű színváltozatok kaptak helyet.

Tovább

Hazánkban is bemutatta összecsukható okostelefonját a Honor

február 25., 15:57 Módosítva: 2022.02.26 15:57
0
Lehetőségünk nyílt arra, hogy a barcelonai MWC előtt még idehaza szemügyre vegyük a Honor legújabb zászlóshajóját, a Honor Magic V-t, mely egyszerre szeretne mind a hétköznapi, mind az összecsukható mobilok kihívója lenni, de mint kiderült, a kisebb méretű táblagépet használóknak is remek alternatíva lehet.

Sean Ding, a Honor hazai country managerének elmondása szerint a kínai vállalat célja az, hogy a jövőben az összecsukható okostelefonok is sztenderdnek számítsanak, ezért az első ilyen készülékük létrehozása közben mindvégig arra törekedtek, hogy a felhasználó kényelme legyen szem előtt. A Honor Magic V összecsukott állapotban egy meglehetősen masszív készülék – de melyik ilyen mobil nem az? Ennek ellenére azonban még így is a legvékonyabb összecsukható okosmobilnak számít a maga 14,3 milliméteres vastagságával.

Első pillantásra a Galaxy Z Fold család készülékei juthatnak eszünkbe, közelebbről is szemügyre véve azonban már több különbséget is észrevehetünk – az első ilyen például a kijelző. A Honor V – ami V, és nem öt – egy 6,45 hüvelykes, 2560 x 1080 pixeles, 10-bites, 120Hz-es, 1000 nites maximális fehérfényerővel és HDR10+ tanúsítvánnyal rendelkező, 21:9 képarányú előlapi OLED panelt kapott, mely kicsivel nagyobb  a Z Fold3 6,2 hüvelykes kijelzőjénél , ráadásul a Magic V minden tekintetben vékonyabb kávákkal is operál.

Tovább

Már megvan, hogy fog kinézni az iPhone 14

február 25., 11:04 Módosítva: 2022.02.25 17:25
0
Ha igaznak bizonyulnak a pletykák, idén szeptemberben végre egyaránt elbúcsúzhatunk a hatalmas elő- és hátlapi kameraszigettől, a kijelzők mérete és az anyaghasználat azonban marad a már jól ismert kombó.

Az Apple legnagyobb beszállítója, a Foxconn megkezdte az iPhone 14 Pro próbagyártását, ami a Taiwan Economic Times jelentése szerint arra utal, hogy az Apple véglegesítette a készülék tervezését – írja a MacRumors. A lap információ szerint a Foxconn ezúttal a két magasabb kategóriás, azaz Pro modell gyártásáért fog felelni, míg az alap iPhone 14 modelleket a Luxshare fogja beszállítani. A próbagyártás során az Apple azokat a tervezés során nem észrevehető hibákat szeretné kiszűrni, amelyek a későbbiekben esetleges gondokat okoznának a sorozatgyártás megkezdése után.

Akárcsak az előző két évben, idén is négy darab új iPhone-ra számíthatunk, a szivárogtatások szerint azonban az almás cég két generáció után lemond a „mini” termékvonalról, ugyanis sem az iPhone 12 mini, sem a 13 mini nem hozta a várt eladási számokat.

Tovább

Beszáll az Apple elleni élethalál harcba a Xiaomi

február 13., 09:47 Módosítva: 2022.02.13 18:16
161

A kínai Xiaomi megkísérli átvenni a piacról kiszoruló Huawei helyét és az Apple közvetlen konkurenciájává válni a high-end telefonok piacán. A cég alapító vezérigazgatója, Lei Jun a Weibo közösségi platformon beszélt új célkitűzéseikről – a South China Morning Post tudósítása szerint.

Tovább

Már márciusban befuthat az új olcsó iPhone

február 8., 05:37 Módosítva: 2022.02.09 06:17
76
Közel két éve már, hogy bármiféle frissítést kapott volna az Apple jó árasított telefonja, most azonban úgy néz ki, heteken belül megérkezhet az iPhone SE harmadik generációja.

A Bloomberg információi szerint az almás cég idei tavaszi eseményét március 8-án, kedden rendezhetik meg – természetesen virtuális formában. Itt leplezhetik le az Apple legolcsóbb, ezáltal méltán népszerű telefonjának, az iPhone SE-nek a következő generációját, mely a vártakkal ellentétben egy sokkal kisebb frissítés lehet.

A legjobb, ha még az elején tisztázzuk, hogy a szivárogtatások alapján nem kap új designt a telefon, marad tehát a már jól megszokott, legelőször az iPhone 8-cal debütált, 4,7 hüvelykes LCD-kijelzővel, Touch ID-vel, üveg hátlappal és egyetlen kamerával ellátott külső. De akkor mi lesz az újítás? – merülhet fel a kérdés, a válasz pedig meglepően egyszerű.

Tovább

Huawei P50 Pro: szárnyaszegett sárkány

február 2., 14:11 Módosítva: 2022.02.02 20:09
40
A kínai cég 2021-es csúcstelefonja 2022 elejére érkezett meg hazánkba. Nagyjából ugyanaz a sztori, mint az eddigi években: csinált egy remek telefont a Huawei, de az árazás és az amerikai embargó következtében hiányzó dolgok miatt hátrányból indul a konkurenciához képest.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a Huawei utoljára olyan csúcstelefont mutatott be, amely nemzetközi forgalomba került. A P50 Pro 2021 júniusában debütált Kínában, a globális értékesítés azonban csúszott, így Magyarországon is csak februártól lesz kapható az időközben megjelent, összehajtható kijelzős P50 Pockettel együtt. A gyártó Magyarországra vonatkozó bejelentéséről itt írtunk.

Az utolsó csúcskészülék, amelyet a gyártó globálisan forgalomba hozott, a P40 volt, ezt 2020 elején dobták piacra. Már ekkor is nyögte a Huawei az amerikai–kínai kereskedelmi háborút, a Google szolgáltatásokat már nem, az 5G-technológiát még használhatták eszközeikben. A P40-ekről szóló indexes cikk záró gondolata az volt, hogy a Google-alapú Androidról a Huawei belsőleg fejlesztett HMS-alapú rendszerére átállni még nem zökkenőmentes, de talán majd egy év múlva az lesz.

Tovább

Visszatér az MWC idén, a Honor bemutatót is tart Barcelonában

január 28., 19:45 Módosítva: 2022.01.29 11:29
0

Visszatér az MWC, azaz a Mobile World Congress (Mobil Világkongresszus) kiállítás 2022. február 28-a és március 3-a között. Az elmúlt két évben az MWC a koronavírus miatt el is maradt, online térbe is vonult, és csökkentett lángon meg is volt tartva, most azonban úgy tűnik, a gyártók visszatérnek Barcelonába, hogy személyesen, közönség előtt mutassák meg, mivel szeretnék elnyerni a vásárlók kegyeit.

A Samsung egyelőre csak online eseményről szólt, személyes jelenlétről nem, ráadásul a Galaxy S22-es széria, amelyről a kiszivárgott anyagok alapján korábban már írtunk, hamarabb mutatkozik be, mint az MWC. A dél-koreai gyártó az Unpacked eseményét február 9-én fogja tartani – közvetíteni –, magyar idő szerint délután négy órától. A középpontban a Note-szériát és az S-szériát összemosó új készülékek lesznek, amelyekről már fotókat is látni lehetett a neten, illetve az európai árazásról is kiszivárogtak infók.

Tovább

Súlyos hibát javít az iOS 15.3

január 27., 16:19 Módosítva: 2022.01.28 09:28
10

Frissítést adott ki az Apple az iPhone okostelefonokra és az iPad táblagépekre. Az iOS operációs rendszer 15.3-as verziója január 26-tól letölthető és telepíthető. A frissítés semmilyen vizuális változást nem hoz, azonban javítja az Apple által fejlesztett Safari böngésző hibáját, amelyre tavaly novemberben derült fény.

Ahogy arról korábban írtunk, az Apple saját internetböngészője olyan hibát tartalmazott, amivel a megnyitott weboldalak hozzáférhettek a felhasználók valós idejű böngészési előzményeihez, valamint olyan kritikus adatokhoz is, mint a Google felhasználói azonosító a weblapok által generált adatbázisból. Mivel az amerikai cég telefonjain kizárólag a Safarira, illetve az ez alatt futó WebKit böngészőmotorra épülő böngészőkre támaszkodhatnak a felhasználók, így a problémára nem jelentett megoldást a számítógépen használható módszer, hogy egyszerűen lecserélik a programot.

Tovább

Az eSIM által foglalt minimális helyet is felszabadítaná az iSIM

január 27., 06:04 Módosítva: 2022.01.27 17:15
1

Új technológiát mutatott be a Qualcomm, a Vodafone és a Thales. Az Integrated SIM (röviden iSIM) segítségével az internetre kapcsolódó eszközök rendszerprocesszorába ágyaznák a SIM-szolgáltatásokat, ezzel azt a minimális helyet is felszabadítva, amit jelenleg az eSIM használatához szükséges chip foglal el.

Az iSIM a fejlesztők szerint jobb integrációt, magasabb teljesítményt és jobb memóriakezelést is lehetővé tesz azzal, hogy a processzor maga végzi el a dedikált chip feladatait. A felszabaduló hellyel könnyebbé válhat az eszközök tervezése, illetve más veheti át a dedikált chip helyét. Emellett a hálózati beállításokat, az adminisztrációs feladatokat, és az IoT-eszközök internetre csatolását is megkönnyítené az iSIM.

Tovább

Négytagú a Xiaomi Redmi Note 11 család

január 26., 20:31 Módosítva: 2022.01.27 10:23
14

Négy új készülékkel bővíti a Xiaomi a Redmi Note-termékvonalat a globális piacon. A kedvező árukkal nagy rajongótábort szerző Note-sorozatot 2022 elején négy új telefonnal bővíti a gyártó, amelyek között első ízben van 5G-s modell is.

Ha csak a nevük alapján próbálja meg valaki megkülönböztetni az új készülékeket, nem feltétlenül lesz könnyű dolga. Van ugyanis

Tovább

A magyar piacra is behajtogatja a P50-et a Huawei

január 26., 19:43 Módosítva: 2022.01.27 10:54
29

Kínán kívül is elérhetővé vált a Huawei aktuális csúcsokostelefon-szériája, a Huawei P50. A kínai bemutató már tavaly megvolt, a globális startra azonban mostanáig várni kellett. A cég bízik termékei sikerében, a márka ismertsége és elismertsége szerintük főként Magyarországon kiemelkedő. A magyar piacra két készüléket szánnak, a tradicionális kialakítású, a mobilos fotózást a fókuszba helyező P50 Prót, valamint a kagylótelefonos formába bújtatott, összehajtható kijelzős P50 Pocketet.

A dizájnt tekintve nagyon hasonló a két készülék, és mindkettő ugyanazzal a hátrányos helyzettel indul a csúcstelefonos árszegmens többi versenyzőjéhez képest: nincs rajtuk a Google keretrendszere, valamint nem használhatják az 5G-hálózatokat, csak 4G van. A Huawei képviselői a budapesti sajtóbemutatón elmondták, több száz, a mindennapokban a magyar felhasználók által leginkább igényelt alkalmazás már elérhető az AppGallery áruházból is, és ugyanúgy működnek az Android 11-alapú EMUI 12-es rendszeren, mint bármely más okostelefonon.

Tovább

Jön a Galaxy S22, ennyibe fog kerülni

január 24., 16:51 Módosítva: 2022.01.25 19:20
2

Február 8-ra jósolják, hogy a Samsung leleplezi legújabb csúcstelefonjait, a Galaxy S22-es szériát. A vállalat mobilos ágának vezetője is megerősítette, hogy februárban bemutatót tartanak, bár pontos dátumot nem közölt. Ettől függetlenül most kiszivárogtak az európai piacra szánt telefonok árai.

Az egy évvel ezelőtt megjelent S21-ekhez képest nincs nagy változás, ha az alapmodellek árát nézzük. Az S22 és a nagyobb kijelzővel szerelt, de egyébként megegyező hardvert kínáló S22+ is két kiszerelésben (8 GB memória és 128 vagy 256 GB tárhely) lesz elérhető, a pletykák szerint 849 és 899 (S22) vagy 1049 és 1099 (S22+) eurós áron. Ez magyar forintra átszámolva 305 ezer és 377 ezer forint közötti indulóárat jelent, ami az adóterhekkel megtoldva 330 és 430 ezer forint körül áll majd meg, pont, ahogy tavaly.

Tovább

Az iPhone volt a legkelendőbb mobil 2021 végén

január 21., 21:51 Módosítva: 2022.01.22 11:27
39

Az Apple okostelefonja lett 2021 negyedik negyedévének legnépszerűbb okostelefonja, de közel a konkurencia.

Az ünnepi szezon megy a legerősebben általában az Apple-nél, így volt ez 2021 végén is. A Canalys adatelemző cég statisztikája szerint a 13-as számozást kapó iPhone-ok uralták az okostelefonos piac 22 százalékát tavaly a negyedik negyedévben, így az Apple lett az első. A második helyet a Samsung szerezte meg 20 százalékos piaci részesedéssel.

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok